Twerk

dana Oct7 2012

Ples se smatra jednom od najboljih vidova rekreacije. Svaka Vam fizička aktivnost donosi psihofizičko blagostanje u svakom smislu, ali nijedna ne neglašava emocionalni koncept vežbanja u onoj meri u kojoj to čini ples. Pozitivan anatomsko – fiziološki učinak zanemarljiv je u odnosu na psihički. Osoba se oseća lepšom, seksipilnijom, poželjnijom,  samopouzdanje i samodovoljnost vrtoglavo rastu. Naročito je izražen uticaj plesova koji su lako primenjivi na savremene muzičke trednove. Među takvima upadljivo se ističe booty dance iliti twerk.

Photo credit : www.imvu.com

Kao što se da zaključiti iz njegovog krajnje deskriptivnog naziva, pokreti u ovom plesu su bazirani na kretanju guze. Nije teško odrediti poreklo popularnosti ovog plesa. Jedan od glavnih motiva svih plesova na svetu je izolacija. Izolacija je, jasno, izolovan pokret konkretnog dela tela, uz minimalno ili nikakvo pomeranje ostatka tela. U ovom slučaju, govorimo o izolaciji guze. Skoro da je nemoguće jasno izdiferencirati različite plesove. Svi imaju istu bazu i pokreti su manje više slični, ljudsko telo je svuda isto. Međutim, bitno je napomenuti sledeće.  Booty dance ili booty work, sam pokret guzom, predstavlja univerzalan entitet, i da se isti pokreti, uz, svakako, različitu formulaciju, mogu upotrebiti kao deo rege, dancehallorijentalnog plesa, hiphop dance, twerka.

Za razjašnjenje pojedinih termina preporučujemo ovaj članak.

Twerk je ples koji se još uvek razvija i predstavlja 90%pokreta guzom, tj, booty dance,  uz dodatak osnovnih gimnastičkih veština tipa špaga, stoj na glavi, undulacije kao univerzalni plesni pokret i jos puno sitnica koje igračice ad hoc inkorporiraju u svoj performans. Botty dance podrazumeva pre svega booty pop, odnosno, isturanje zadnjice, booty shimmy, odnosno, shimmy same zadnjice, maya u svim položajima, one cheek at the time, odnosno, jasno, izolacija pojedinih gluteusa, kao i još puno sitnica i kombinacija. Ples se izvodi u svim položajima, ali najviše u sledećem : osoba stoji, kolena savijena, gledaocima okrenuta leđima, leđa lučno savijena prema napred, zadnjica maksimalno isturena. Kada se govori o twerku, jednostavno se ne da zanemariti činjenica da mnogi twerkeri koriste bilo kakav oslonac za ruke, zid, sto, drugu osobu, komodu, šipu, šta bilo, jer se na taj način povećava obim pokreta karlice. Međutim, ukoliko twerker ne može bez oslonca, to ne govori naročito pohvalno o njegovim veštinama. Twerk je baza hip hop dance koji, pored twerka , sadrži bellyroll, shimmy, sve vidove undulacija, moonwalk i delove street dance, kao i latino plesova, što svakako, uključuje brojne distintkivne izolacije.

U zavisnosti od toga kako igrač formuliše pokret i koje tačno emocije ili namere želi njime izraziti, svaki će ples slati različitu poruku, u čemu ni twerk nije izuzetak. Shodno tome, twerk može biti krajnje sportsko razmetanje, kontortistička virtuoznost, poetika senzualnosti, erupcija seksipila, kao i čista vulgarnost. Twerk se koristi izolovano, kao deo hip hop dance, go go performansa, svih vidova striptiza, kao i u MTV miksevima pop izvođača, uzimajući u obzir kombinaciju stilova koju sama njihova muzika predstavlja.  S tim što će, jasno, u svakoj od tih izvedbi twerk ne samo ostaviti drugačiji emocionalni, već i drastično drugačiji vizuelni utisak.

Twerk se može igrati u pantalonama i farmericama, ali uz značajna ograničenja, tako da je najbolje plesati u šorcevima , širokim pantalonama i helankama. Za početak je bolje vežbati bosonog, ali ovaj se ples bez problema da izvoditi i u dvaneasticama nakon malo vežbe. Twerk jača i oblikuje mišiće nogu i zadnjice, pa i leđja, doprinosi ukupnoj fleksibilnosti i agilnosti mišića, a buster seksipila i samopouzdanja koji neizostavno sledi je nemerljiv.

Jedna od glavnih zabluda kada se govori o twerku je tvrdnja da belkinje iz anatomskih razloga ne mogu biti dobre u tome. Ukoliko i ima više propadnika drugih rasa koji se tima bave i vešti su, razlog tome je isključivo kulturološki. Takodje, pomaže ako je zanjica zategnuta i nije mala, ali to je samo vizuelni efekat koji predstavlja samo mali deo utiska, i izuzetno mršave osobe mogu biti odlični twerkeri. Radi se minimlalno o talentu, mnogo o vežbi, a ponajviše o strasti, kao i kod svakog plesa.

Popularnosti twerka je svakako doprinela mistifikacija tog plesa, jer laicima jednostavno deluje neverovatno da se guza, kao deo karlice, uglavnom fiksnog dela tela, može tako vešto pokretati. Ni činjenica da ima jako malo twerking tutoriala nije od velike pomoći u savladavanju ove veštine. Nisu retke ni demonizacije moralista, kao problem koji odvajkada prati skoro sve plesove, a nije na odmet napomenuti da su identičnu sudbinu imali i valcer i balet. Aktuelnosti, predrasude, nemoral, sve to, nažalost, kreira sudbinu umetnosti.

Twerkeri su uglavnom ženskog pola, ali ima i muškaraca.

Najreprezentativniji plesači su plesna grupa Twerk Team, medju njima se izdvaja MizzTwerksum, Breanna, Fee Fee, pevačica Ciara, a autor uzima slobodu da najtoplije preporuči video Amazingly Impressive Booty Dancing, autoru nije poznato ime igračice. U Srbiji, twerk plesu ne nedostaje popularnosti koliko transparentnosti, a doprinos rešavanju tog  problema, svakako, predstavlja i ovaj članak.


Dejana Savić
je student pete godine medicine. Završila je srednju medicinsku, smer zubni tehničar. Piše realistične pripovetke. Bavi se naučnim radom. Iz hobija se bavi čitanjem, crtanjem kreacija, vajanjem figurica od voska i gline, crtanjem, orijentalnim plesom, skupljanjem recepata. Voli te piše i deli sa drugima svoja saznanja i mišljenje. Za nju je lepota način života. Smatra da nema neposrednijeg izraza ljudske kreativnosti od one umetnosti kojom sebe ulepšavaju. | na twitter-u | facebook-u | tema: lifestyle, trendovi | tagovi: , , , ,3 Comments, Postavi komentar ili Ping

 1. 1

  Одличан текст, свака част!

  07 Oct
 2. Kaca

  2

  Da li imaovo dabse trenira u Beogradu? Odlicno je

  07 Oct
 3. stylers

  3

  Postovani,

  pogledajte u ovim plesnim skolama http://www.navidiku.rs/firme/plesne-skole-beograd

  pozdrav

  07 Oct

Odgovori na “Twerk”


« Finale UŠĆE FashionBloger

RSS trendovi

 • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

 • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook