Tribina “Medijska slika nasilja nad ženama” danas u Kikindi

dana Dec22 2017

Pokret Novi optimizam i Centar za podršku ženama organizuju danas tribinu “Medijska slika nasilja o ženama”.Tribina će početi u 18h, u Galeriji “Terra” u Kikindi. Neke od učesnica tribine su  Njena ekselencija ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini,Jovana Gligorijević, novinarka i urednica nedeljnika „Vreme“,Sofija Mandić, pravnica i autorka medijskog portala „Peščanik“,Marinika Tepić, narodna poslanica, Sanja Pavlović, aktivistkinja Autonomnog ženskog centra…

Predstavljanje žena u medijima, kako globalno, tako i u našem kontekstu, karakteriše njihova podzastupljenost (odsustvo) i sterotipi, uz prisustvo manje ili više vidljive diskriminacije žena. Prema izveštajima većeg broja analiza posvećenih našoj štampi, žena je, s jedne strane  …lepa, bela, mlada, heteroseksualna, urbana ili vezana za porodicu i trediciju, dobra devojka, dobra majka više dece i savršena supruga, a s druge strane žrtva nasilja – porodičnog, partnerskog, seksualnog.

Kada je reč o izveštavanju medija o nasilju preme ženama uočava se odsustvo empatije sa patnjama žrtava i njihovih porodica. A odsustvo empatije je oblik socijalnog saučesništva u zločinu i socijalne neodgovornosti.

U medijskim izveštajima o nasilju prema ženama dominira muška priča, većina medijskih izveštaja o tome ostaje vezana za pojedinačne slučajeve i to one sa najtežim posledicama, ubistvom ili teškim povređivanjem žene. Nedostaju medijska istraživanja, preispitivanje društvene odgovornosti, analize.

Nasilja prema ženama se banalizuje ili relativizuje. Tekstovi i prilozi su najčešće svedeni na primarnu informaciju, uz prisustvo neproverenih činjenica i „n izvora“.

Ovaj manir raširen u izveštavanju ugrožava profesionalne standarde ali i stanje kulture i društvene svesti o nasilju.

Teme koje će biti otvorene tokom razgovora: Da li medijsko izveštavanje normalizuje i podstiče nasilje prema ženama?  Kako žene, a kako žrtve doživljavaju medijske izveštaje o nasilju? Ima li zaštite žrtava od dodatne viktimizacije i zloupotrebe? Kako izgleda medijsko nasilje prema ženama i možemo li ga zaustaviti?

„Novi Optimizam za Novu Solidarnost” je niz tribina i javnih događaja koji Pokret „Novi optimizam” organizuje ove godine povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i Međunarodnog dana solidarnosti uz podršku Australijske ambasade u Beogradu. Predviđeno je da se javni događaji realizuju u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Zaječaru i Kikindi. Na ovim tribinama, želimo da otvorimo neke od ključnih tema za koje smatramo da je važno da se o njima razgovara u javnom prostoru. Na događajima u Beogradu i Novom Sadu govorilo se o temama populizma i nacionalizma i ljudskih prava. Na predstojećim događajima, pak, želimo da skrenemo pažnju na pitanje stanja u medijima, zatim na problem diskriminacije žena sa invaliditetom, kao i na goruće pitanje nasilja nad ženama i kako se ono predstavlja u medijima. Cilj nam je da kroz ove teme postavimo između ostalog i pitanje da li, koliko i na koji način se govori o ovim temama u javnom prostoru u Srbiji i regionu.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Tribina “Medijska slika nasilja nad ženama” danas u Kikindi”


« Novi Porsche Cayenne oduševio srpske obožavaoce

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook