Tikvičasti uštipci

dana Nov11 2011

Još uvek se mogu naći na pijačnim tezgama, te požurite kako biste uživali u njihovim ukusima.Tikvice su vrlo zahvalna namirnica, koju većina voli i rado konzumira. Zato, ovog puta sa Vama delim jedan brz i lagan recept za pržene tikvice.

½ kg svežih tikvica
1 kafena kašičica soli
4-5 supenih kašika brašna
4 jaja
biber i origano prema ukusu
ulje za prženje

Priprema:
Tikvice oguliti i izrendati na krupnoj strani rendeta (kao jabuke). Posoliti ih, poklopitit i ostaviti oko 30 minuta, da puste sok. Nakon toga, tikvice što bolje iscediti i sjediniti sa brašnom, začinima i jajima. Ukoliko želite da uštipci budu joj vazdušastiji – odvojite belanca od žumanaca i umutite belanca u čvrst šne. Prilikom sjedinjavanja oceđene tikvice pomešati sa brašnom i žumancima, dodati začine i na kraju dodati umućena belanca, zahvatajući pažljivo iz sredine ka krajevima kako bi što bolje sjedinili smesu. U ovom slučaju, može Vam zatrebati još 1-2 kašike brašna – smesa treba da bude gusta ali ne čvrsto gusta, već poput krema. U dublju šerpicu nasuti ulje, pa kada se ugreje kašikom vaditi smesu i pržiti uštipke. Kada se blago isprže s’ jedne strane, kašikom ih blago poravnati i nastaviti prženje, a zatim okrenuti na drugu stranu.Posle pet minuta prženja na ugrejanom ulju smanjiti T za nijansu i nastaviti sa prženjem ostalih uštipaka. Svaki isprženi uštipak ostaviti na platneni ubrus, kako bi se fino ocedio od viška masnoće. Servirati tople uštipke.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Tikvičasti uštipci”


« Najbolji na 30. Amstel fashion week-u

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook