Teodora Dimova februarska gošća Kuće za pisce!

dana Feb11 2017

Februarska gošća Kuće za pisce je istaknuta bugarska autorka Teodora Dimova. Rođena je 1960. godine u Sofiji i autorka je 9 drama postavljenih u Bugarskoj i inostranstvu. Bila je na rezidencijalnom boravku u Royal Court Theatre u Londonu. U poslednjih deset godina objavila je romane Emine, Majke, Adriana i Marma, Mariam.

Godine 2006. Majke su osvojile Istočnoevropsku nagradu za književnost u Beču. Roman je imao 11 izdanja u Bugarskoj, a preveden je na devet jezika. Roman Adriana je nominovan za jednu od najvažnijih bugarskih književnih nagrada, a preveden je na francuski i češki jezik. Godine 2010 Marma, Mariam dobio je književnu nagradu “ Hr. G. Danov”. Od 2012 piše za Culture Portal.Teodora Dimova boravi u Beogradu u partnerstvu s Književnom mrežom Traduki.

Krokodilova kuća za pisce u Beogradu  kao prvi beogradski rezidencijalni program namenjen isključivo književnicima, osnovana je 2012. godine. Prva gošća – autorka Tea Tulić iz Hrvatske – boravila je u njemu u oktobru 2012.
Do sad je u Krokodilovoj Kući za pisce boravilo 52 autora iz sedamnaest evropskih zemalja, a objavljeno je i 14 naslova kao direktna posledica boravka autora. Među autorima se posebno ističu Marsel Bajer (Nemačka), Navid Kermani (Nemačka), Emanuel Pagano (Francuska), Slobodan Šnajder (Hrvatska), Mats Kolmisopi (Švedska), Alešandra Lukaš Koeljo (Portugalija), Karin Peška (Austrija).
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Teodora Dimova februarska gošća Kuće za pisce!”


« Otvorena izložba savremenog nordijskog stakla “Dodir stakla”

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook