TEDx Zemun iskustvo

dana Jul5 2013

Technology, Entertainment, Design, sa oznakom “x” na kraju koja označava nezavisnu organizaciju ovog događaja, jedna je od konferencija za koju je skoro svaka osoba aktivna na internetu čula. Jedna takva održala se  29. juna u prostorijama kompanije LINK group (Cara Dušana 34), generalnog pokrovitelja događaja, gde je od par stotina prijavljenih, samo nekoliko desetina dobilo mogućnost da lično prisustvuje ovoj konferenciji.

Prvi govornik probao je da skrene pažnju na važnost učenja matematike i njenu omraženost od strane dece danas. Profesor Velimir Dedić ukazao je na mogućnost zanimljivog pristupa matematici, koji bi današnji učenici mnogo bolje savladali, a time se i više zaintersovali za ovaj predmet u školama. Drugi po redu govornici, imali su više nego korisnu i dobrotvornu primenu svog projekta. Naime, radi se o projektu Solidarna Klopica, koji je u Srbiji nedavno zaživeo, a podrazumeva kupovinu proizvoda u pekarama i drugim prehrambenim objektima širom Srbije, koji se kasnije dele ljudima koji ni ovaj obrok ne mogu sebi da priušte. Igor, Bogdan i Nina, inicijatori ove akcije, dali su nam uvid u dosadašnji napredak akcije, i najavili potencijalnu saradnju sa susednim zemljama.

 

Usledilo je predstavljanje ideje razvijene iz napuštanja zone komfora, a predstavio ju je Marko Radenković, osnivač Nove Iskre , nezavisne, inovativne i samoodržive platforme za profesionalni razvoj, afirmaciju i osnaživanje mladih industrijskih dizajnera, dizajnera nameštaja, arhitekata, grafičkih dizajnera, ilustratora i svih drugih mladih kreativaca iz domena grafičkih komunikacija. Mesto i prostor nastao gotovo ni iz čega danas je prostor ispunjen kreativnošću, u ljudskom i predmetnom obličju,  sa naznakama za brz napredak.

 

Nakon ove inspirativne priče, usledila je još jedna realizovana  ideja, radi se o RE:MAKE festivalu sa kojim su naši čitaoci već upoznati , koji će  se  svojim kreativnim i inovativnim idejama u raznim umetničkim domenima predstaviti u septembru 2013. godine u Berlinu, kako su najavile ljupke Dejana Popović i Milica Mešterović.

Branislav Maričić na slikovit način probao je da nam objasni na koje sve načine je moguće učiti, a pritom nešto i naučiti, dok je Nikola Jovanović sa mnogo entuzijazma objasnio zašto i kako treba motivisati današnju decu da razmišljaju svojim glavama.

Kardiolog dr Predrag Mitrović i muzikolog Aleksandra Paladin otkrili su nam da muzika, osim na raspoloženje, znatno utiče na zdravlje u smislu njegovog poboljšanja, kao i činjenicu da su neki od kompozitora lične zdravstvene probleme lečili svojim kompozicijama.

Trener Nikola Mirčić, održao nam je kratak trening motivacije  na temu kako i zašto treba bezuslovno stremiti ka svojim ambicijama, iako nam nekada možda putevi do uspeha izgledaju nedokučivo. Na Vama,  sa ili bez ove vrste treninga, je da odlučite da li ćete krenuti napred, vratiti se nazad ili ostati na istom mestu.

Marko Moračić je na posletku kroz pesmu i priču probao da nam objasni da nije tako teško postati ni član uspešnog benda, ni naučnik, pa čak ni Nikola Tesla, ako u svom okruženju imate dovoljno jaku podršku. Kako je ovaj govornik već pronašao svoje željeno zanimanje, aludirao je na činjenicu da decu, koja su još uvek u osnovnim i srednjim školama, nikako ne treba sputavati u postajanju nečega što bi oni voleli da budu, i da bi naša zemlja mogla da iznedri još jednog Nikolu Teslu, kada bi samo od ranih početaka taj neko bio podržan u svojim “ludim” idejama i kada bi se našoj deci obezbedio adekvatan prostor u kojem bi neometano mogli da realizuju iste.

Obrazovanje je na kraju ključ koji otvara sva vrata i pomaže mnogima da se razviju u ljude koji će jednog dana unaprediti svet. Kako bi današnji osnovci, srednjoškolci i studenti izrasli u te ljude trebalo bi njihovo današnje obrazovanje prilagoditi modernizovanim metodama koje vode ka napretku.


Sofija Daćevac
je ambiciozna, radoznala, tvrdoglava, i mnogima teško „varljiva“. Voli da eksperimentiše sa stilovima ali kada mnogo zaluta, vraća se svojim korenima – jednostavnoj eleganciji. Voli da da lični pečat stvarima koje koristi i poseduje, jer smatra da je jedna u milion i da kao takva ne sme da ostane nezapažena. Voli da pije dobru kafu i uči jezike, putuje čim ugrabi priliku za to i pored velikog broja cipela ne poseduje patike. | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji, ličnosti | tagovi: , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “TEDx Zemun iskustvo”


« Iza objektiva Branimira Prijaka

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook