Svetski dan(i) poezije 2014: MI NISMO VAŠA DECA

dana Mar21 2014

Kulturni centar Beograda je 2001. pokrenuo program posvećen poeziji, povodom Svetskog dana poezije, da bi u međuvremenu još nekoliko uglednih institucija u Srbiji takođe organizovalo posebne programe posvećene popularizaciji ovog književnog žanra. Ove godine, namera im je bila da se od 20 – 22. marta svi okipe pod zajedničkim programskim imeniteljem i koordinisanim akcijama u Beogradu i Novom Sadu.

Osnovna tema pratiće objedinjujuću programsku temu KCB-a: odnos „starost – mladost“, kao kreativni i/ili inhibirajući odnos, dijalog koji (ne) postoji između različitih pesničkih generacija i poetičkih grupa i pokreta, prevashodno u Srbiji (na primeru beogradskih i novosadskih pesničkih scena), kao i na primeru nekoliko pesničkih opusa autora sa nemačke, slovenačke, ruske, italijanske i japanske pesničke scene.

Da li „očevi“ više vole „sinove“, a „majke“ svoje „ćerke“, ili obrnuto? Ko ima najviše „dece“ među pesnicima, a ko najviše „roditelja“? Kako, i da li se rešavaju problemi „u krugu porodice“? Koji je „muški“, a kakav je „ženski“ način rešavanja problema (pesme)? Ovo su samo neka od pitanja koja će se kroz razgovore o poeziji, čitanja novih pesničkih ostvarenja i akcije animiranja publike razmatrati tokom trodnevne manifestacije.

Programska specifičnost Festivala je da predstavlja autore čije stvaralaštvo počiva na povezivanju poezije i izvođačkih umetnosti pa će tako ove godine publici biti predstavljen Umberto Fjori (Italija), kao autor koji stvara i u domenu muzike, i čiji je poetičke kredo – „gest i glas autora temelj su poezije; vratiti poeziji telo…“, Monika Rink (Nemačka) koja kreira poetske tekstove u radio-formatu i Đani Gregori Forne (Francuska), pesnik, muzičar i glumac koji će svoj tekst Još i to!!!” izvesti kao video-koncert…

 


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji, ličnosti | tagovi: , , , , ,



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Svetski dan(i) poezije 2014: MI NISMO VAŠA DECA”


« Belgrade Giveaway

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook