Svetski dan borbe protiv side

dana Dec1 2012

Prema izveštaju Zajedničkog programa Ujedinjenih nacija za HIV/AIDS, u svetu danas sa HIV-om živi oko 34 miliona ljudi i oko polovina ne zna za svoj HIV status.

U izveštaju se navodi da je u nerazvijenim zemljama smanjena stopa novih HIV infekcija za 25 odsto, ali da je i dalje veoma visoka. Samo u prošloj godini u svetu je registrovano 2,5 miliona inficiranih.

Izveštaj je pokazao da je među novoinficiranima najviše seksualnih radnika, muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcem i intravenskih korisnika droge.

Afrički kontinent je i dalje najviše pogođen sidom, svaki dvadeseti odrasli živi s virusom HIV-a. Najpogođenije afričko područje je podsaharski deo gde ima 69 odsto od ukupno inficiranih virusom HIV-a. Virus je ove godine ubio 1,2 miliona ljudi na tom području.

Azija je takođe pogođena virusom, sa više od pet miliona zaraženih i 309.000 smrtnih slučajeva.

U istočnoj Evropi i centralnoj Aziji, 92.000 ljudi je umrlo od side 2011. godine, a u centralnoj i zapadnoj Evropi 7.000 ljudi.

Broj zaraženih virusom HIV-a u Rusiji skoro se udvostručio za pet godina. Prema podacima UN, u Rusiji taj virus ima 1,2 miliona ljudi. Prošle godine od te bolesti u svetu je umrlo 1,7 miliona ljudi.

Generalni sekretar UN Ban Kimun pozvao je, povodom Svetskog dana borbe protiv side, sve zemlje članice da ulože dodatne napore da se eliminiše prenošenje virusa HIV-a sa majke na dete.

On je zatražio da članice UN iskorene diskriminaciju obolelih i zaraženih, ističući da informacije, testiranja i tretmani moraju biti svima dostupni.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Svetski dan borbe protiv side”


« Naxi radio slavi punoletstvo

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook