Svetlana Bogova Jovanovska o nedelji mode u Skoplju

dana Dec12 2012

Fashion Weekend Skoplje FWSK je jedini modni događaj te vrste u Skoplju, koji se održava dva puta godišnje i okuplja na jednom mestu mlade i uspešne brendove i dizajnere. Razgovarali smo sa direktorkom FWSK Svetlanom Bogovom Jovanovska, koja nam otkriva koje su svetle tačke modne scene u Makedoniji, a na čemu treba više raditi.

Kada je u pitanju moda na regionalnoj sceni, ona je još uvek u usponu. Koje su njene svetle tačke?
Da, tačno, regionalna modna scena raste. To je težak i bolan proces za tek izgrađene makedonske brendove i dizajnere. Fashion week Skoplje je svetla tačka.

FWSK predstavlja platformu za promociju, integraciju i razvoj makedonske modne kulture. FWSK je jedini modni događaj te vrste u Skoplju, koji se održava dva puta godišnje i okuplja na jednom mestu mlade i uspešne brendove i dizajnere, obrazovne institucije, fotografe, modne agencije, novinare, bayere i druge modne učesnike koji prezentuju svoj rad, razmenjuju svoje ideje i time jačaju modnu scenu.

Moda u zemljama u razvoju postoji. Ona jeste mlada i naoružana kreativnom municijom. Makedonija je jedan takav primer. Zahvaljujući nekoliko obrazovnim institucijama  gde se može učiti fashion design, koje se nastale u poslednjih 5 godina, mnogo mladih dizajnera stupa na modnu scenu svake godine.

Ali sa druge strane, biti mladi dizajner/modna scena znači da su mnoge stvari još uvek u razvoju kao i da postoji nedostatak resursa. Biti mala zemlja znači da je svest za domaće modne brendove i dizajnere još uvek na primitivnom nivou, a neki od glavnih problema jesu kako prodati kolekciju, kako razviti identitet brenda i naći finansijske izvore za sopstveni studio/radnju. Takođe, kod nas nema pravih prodavaca ili kupaca, koji bi napravili celu situaciju još komplikovanijom.

Koliko pažnje FWSK zapravo poklanja mladim dizajnerima?
FWSK je proaktivno angažovan u podršci mladim dizajnerima i talentima, i pokrenuli smo različite projekte kako bi im pomogli. Osim, modnih revija koje su zapravo esencijalne za promociju dizajnera, jedan od naših fokusa jesu specijalni projekti, izložbe, nagrade, pronalaženje podrške za kolekcije i prezentacije, organizovanje PR-a i povezanost sa medijima, produkcija kataloga sa fotografijama i kontaktima dizajnera. 50% od FWSK programa jeste – mladi i budući talenti.

Čiji rad bi posebno izdvojila?
Ako me pitaš o dizajnerima – poštujem sve zajedno, i sa zadovoljstvom mogu da predstavim neka imena kao što su: Vibrazioni Aleksandre Mitkovske, Rosica Mrsik, Olgica Gjorgieva, BILYANABEL, Stefanija Naseska, Sara Sekovska, Le Brand, Irina Tosheva, Vedrana Paneva, Robert Ivanovski, Maja Kikiritkova, DUMA, “Hard to explain” Katerine Popeve, Iskra Dzokic, Elena Spasovska

Oni su pronašli snagu za kreiranjem, nisu odustali i stvorili su novu generaciju na makedonskoj modnoj sceni.

Kaji je nivo saradnje sa internacionalnim dizajnerima i brendovima?
Mi smo otvoreni za njih! FWSK pozva svake godine strane gostujuće dizajnere. Mi smo sarađivali sa srpskim dizajnerkama Milom i Tijanom Popović, austrijskim Callisti, bugarskim Nulla by Kesic Petrusevski.

Stalno smo u potrazi za zanimljivim radionicama, forumima, foto izložbama, i uvek pozivamo stručnjake iz drugih zemalja da razmene sa nama iskustva i znanja, iz zemalja Balkana, kao i iz Amerike, Nemačke, UK i Francuske.

Šta je sa regionom?
Ukratko, Makedonija ima dobre modne dizajnere, industriju, ali potrebno joj je mnogo više investicija i državne podrške i kontrole. Brži i bolji razvoj prodajnog sistema i laka povezanost sa internacionalnim modnim tržištem.

Šta misliš o aktuelnim modelima i o modelingu u Makedoniji?
Naša kompanija organizuje FWSK I vlasnici smo PODIUM modne škole/agencije. Svakog dana radimo naporno na pronalaženju novih modela. Situacija je teška za malu zemlju, mi imamo oko 50 profesionalnih modela. Ali mi imamo modnu školu i radimo takođe sa decom i tinejdžerima. Naša kasting direktorka i koreograf Irina Ilievska jeste ex Yu model koja je već 30 godina u modeling. Nadamo se da će nam vreme služiti i da ćemo u budućnosti imatu jednu prirodnu i profesionalnu generaciju novih modela.

Šta očekuješ od modne 2013. godine?
Očekuejm mnogo više od sexy romantike i gotik stila. Očekujem mnoga nova imena i više avantgarde u makedonskoj modi.  Znate- avantgarda daje taj predah i nove ideje. Nadam se da sopstveni stil- nenapadni šik neću menjati. I očekujem Style.rs na sledećem FWSK…

Photos credits:
Fashion Weekend Skopje   www.fashionweekendskopje.mk
Photo: Ani I Dimi, AD Photography
Models: PODIUM model agency
Make-up: COSMO with Max Factor & Manhattan
Hair-style: Rolland & Hair Fashion Group
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Svetlana Bogova Jovanovska o nedelji mode u Skoplju”


« Otvoren dizajn inkubator Nova Iskra

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook