Svečano otvorena izložba Percepcije: Žena po meri društva?

dana Sep30 2018

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u prisustvu brojnih zvanica i predstavnika medija otvorena je druga od pet regionalnih izložbi u okviru projekta Percepcije koji proslavlja 80 godina bogate Kolekcije British Council-a, ovaj put pod nazivom “Žena po meri društva?”.

Izložbu koja spaja dela iz kolekcija British Council-a i Galerije Matice srpske su otvorili: Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, Ema Dekster, direktorka za oblast vizuelnih umetnosti u British Council-u, Kler Sirs, direktorka British Council-a za Srbiju i Zapadni Balkan, NJ.E. Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Počasne gošće otvaranja bile su žene koje svojim delovanjem svakodnevno pomeraju granice i čine naša društva boljim. Među njima su se našle brojne javne ličnosti ali i žene koje su se ostvarile u svom polju rada i koje dolaze iz najrazličitijih sfera društvenog života: umetnice, preduzetnice, sportiskinje, novinarke, naučnice.

Dan posle otvaranja izložbe ‘’Percepcije: Žena po meri društva?’’, 29. septembra, organizovana je panel diskusija na temu „Da li su muzejske kolekcije odraz našeg društva?“.

Učesnice panela bile su eminentne britanske istoričarke umetnosti, dr Lara Peri, profesorka na Univerzitetu u Brajtonu, koja se naročito bavila istorijom Nacionalne galerije portreta u Londonu, zatim dr Aleksandra Kokoli, profesorka na Univerzitetu Midlseks u Londonu, koja se bavi rodnom umetnošću i psihoanalizom, kao i Ema Dekster, globalna direktorka za oblast vizuelnih umetnosti British Council-a, dr Ana Bogdanović, profesorka na Filozofskom fakultetu u Beogradu i novosađanske kustoskinje dr Sanja Kojić Mladenov iz Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Jelena Ognjanović iz Galerije Matice srpske.

Panel se bavio temama kao što su „zaboravljeni“ ženski umetnici, rodna ravnopravnost u umetnosti 21. veka i politike sakupljanja muzejskih kolekcija.

-Muzeje su vodili muškarci, te su s toga dela muških umetnika imala prioritet prilikom kupovine dela. Na primer, mi smo kupili prvo delo Marine Abramović tek 2015. godine iako je ona tokom rane karijere bila dosta vezana za našu instituciju.-rekla je ovom prilikom Sanja Kojić Mladenov, kustos Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Na panelu se govorilo i o razlozima za otpor feminizmu kao i o razlikama u cenama dela koje prodaju ženski umetnici nasuprot muškim. -Otpor se pruža svemu što se ne razume. Ovakve izložbe posvećene feminizmu pomažu da se tema bolje shvati i da se taj otpor društva smanji- istakla je Ana Bogdanović, profesorka na Filizofskom fakultetu u Beogradu. U trenutku kada kolekcija British Councila slavi 80. rođendan, globalna direktorka za oblast vizuelnih umetnosti Ema Dekster bila je ponosna na činjenicu da 32% kolekcije jesu dela ženskih autora.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Svečano otvorena izložba Percepcije: Žena po meri društva?”


« In memoriam: Predrag Ejdus

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook