Svečano otvaranje izložbe 4. Fotomaratona

dana Nov23 2012

Od aprila meseca ljubitelji fotografije imali su priliku da se takmiče na konkursima Fotomaratona, ali i da steknu nove veštine i znanja na radionicama tokom leta. Nakon temeljnih priprema za manifestaciju zakazan je termin za svečano otvaranje izložbe na kojoj će svi zainteresovani posetioci moći da pogledaju najbolje fotografije ovogodišnjeg maratona.

Naime, izložba će se dešavati u Novosadskoj Caffe Knjižari (ul. Modene, 2), vreme otvaranja je 19h, a nešto više informacija o predstojećem događaju dobili smo od projektnog koordinatora Aspect Brand Design Studija, Jelene Ačanski.

Ko stoji iza manifestacije Fotomaratona?
Fotomaraton realizuje marketinška agencija ASPECT iz Novog Sada . S obzirom da je naš posao blisko povezan sa fotografijom, došli smo na ideju da realizujemo projekat čiji je cilj afirmacija mladih fotografa i svih onih koji koriste fotografiju u okviru svog kreativnog stvaralaštva.

Aspect je „full service“ marketing agencija koja svojim klijentima nudi usluge od brendiranja i kreiranja korporativnog identiteta, preko grafičkog i web dizajna do osmišljavanja i produkcije promo kampanja.

Koji su glavni ciljevi projekata kojima se bavi Vaša organizacija?
Aspect BDS je pokrenuo projekat “FACE NOVI SAD – a portrait of an up and coming city” čiji je krajnji cilj kreiranje pozitivne slike (brand image-a) Novog Sada kao primamljive investicione i turističke destinacije.

Projekat se sastoji iz više povezanih delova koji su usmereni na istraživanje i analizu trenutnog društvenog života u našem gradu.

Novi Sаd je jedаn od kulturnih evropskih centаrа koji je proteklih godinа znаčаjno izmenio svoj izgled i strukturu, а može se pretpostаviti dа će se tаj trend nаstаviti i u nаrednom periodu. Jedаn od osnovnih аlаtа u promociji i аfirmаciji grаdа, kаo primаmljive investicione i turističke destinаcije, je izoštrаvаnje slike grаdа kojа nаstаje u očimа njegovih građanа i ljudi iz drugih zemаljа.

Stogа ovаj projekаt nije usmeren nа rаzvoj pojedinаčnih аspekаtа grаdskog životа, već nаprotiv, nа njihovu simbiozu i rаzvoj grаdа u celosti, što bi dаlje doprinelo boljem pozicionirаnju Novog Sаdа u odnosu nа ostаle kulturne i turističke centre Evrope.

Tokom juna u Novom Sadu održana je serija foto radionica, kao priprema za 4. Fotomaraton. Radionice su vodili naši istaknuti fotografi: Ivana Tomanović – profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Srđan Kalinić – profesionalni modni fotograf i Milan Živković – urednik “ReFoto” časopisa. Teme radionica bile su: portret, modna fotografija i akt.

Za svaku od radionica vladalo je izuzetno interesovanje, a značajan broj fotografa je učestvovao na sve tri radionice. Vrsni predavači, ali i različiti koncepti radionica, izazvali su sjajne reakcije i komentare polaznika.

Radionice su organizovane u grupama od dvadeset polaznika, sa akcentom na razvijanje praktičnih znanja i angažovanje svih prisutnih. Profesionalnu opremu za radionice obezedila je firma Foto Video Svet iz Beograda.

Serija foto radionica je otvorena predavanjem na temu portret, koje je vodila Ivana Tomanović – profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Radionica je organizovana u 3 celine: teorijski deo, upoznavanje sa svetlosnom postavkom i praktični rad na setu i terenu. Prema rečima Ivane Tomanović «portretna fotografija je intezivna i kompleksna psihološka borba između fotografa i modela».

Izuzetno interesovanje vladalo je za radionicu modne fotografije koju je vodio Srđan Kalinić – profesionalni modni fotograf iz Beograda. Kalinić je priredio sjajno predavanje na kojem je polaznike uveo u svet modne fotografije na 6 sati. Tokom predavanja Srđan je istakao da je jedan od najvažnijih elemenata stvaranja dobre modne fotografije kvalitetna komunikacija sa modelom i vizija fotografa o krajnjem rezultatu.  Na radionici je učestvovao i Srđan Šveljo, stilista i modni urednik «Joy» magazina, koji je bio zadužen za izgled foto modela. Polaznici su bili podeljeni u 5 manjih grupa, a svaka grupa je radila sa modelom na foto setu i u outdoor ambijentu.

Treća radionica u nizu bavila se akt fotografijom, a predavač je bio Milan Živković, urednik «ReFoto» časopisa. Gospodin Živković je kroz brojne primere upoznao polaznike radionice sa istorijom i razvojem akt fotografije. Predavač je posebno istakao važnost kvalitetne komunikacije sa modelom, a bilo je reči i o uslovima korišćenja snimljenog materijala. Tokom praktičnog rada Milan Živković je nadgledao fotografisanje i asistirao polaznicima. Najbolje fotografije polaznika objavljene su na našem sajtu

Koji su bili uslovi za učestvovanje u konkursu?
Od aprila do avgusta organizovali smo veliki web foto konkurs koji je bio otvoren za sve zainteresovane fotografe. U okviru konkursa bilo je raspisano 7 tema, a svaki učesnik je mogao da pošalje po 3 fotografije na aktuelnu temu, putem našeg sajta www.fotomaraton.rs.

Najbolje učesnike konkursa smo nagradili besplatnim učešćem na 4. Fotomaratonu i zanimljivom foto opremom. Cilj foto konkursa je bio da se fotografi angažuju i tokom leta, kada nema toliko dešavanja i aktivnosti u gradu.

Šta očekuje pobednike 4. Fotomaratona?
Kao i do sada, završetak projekta ćemo proslaviti na izložbi najboljih fotografija, gde ćemo i proglasiti pobednike manifestacije. Svečano otvaranje izložbe je 23. novembra u 19h, u Novosadskoj Caffe Knjižari. Pobednici Fotomaratona su odabrani na osnovu ocena stručnog žirija u sastavu Ivana Tomanović, Milan Živković i Srđan Kalinić.

Za pobednike Fotomaratona smo obezbedli vrednu foto opremu u saradnji sa firmom Foto Video Svet.( Prva nagrada: komplet blic rasvete, Druga nagrada: prenosno LED svetlo, Treća nagrada: zilberica 5 u 1 prečnika 150cm) Uz to pobednici osvajaju i primerak knjige 4. Fotomaraton u produkciji Aspect studija i online foto radnje Digi Foto.

Ove godine smo uveli specijalnu nagradu za najbolju seriju modnih fotografija, koju će dodeliti naš poznati stilista Srđan Šveljo.

Koji su sledeći projekti odnosno planovi ASPECT BDS-a?
Sa izložbom koja će biti otvorena od 23. do 30. novembra u Novosadskoj Caffe Knjižari, zvanično završavamo projektne aktvnosti 4.FM-a, a kreativni tim već neko vreme radi na osmišljavanju proširenog koncepta Fotomaraton manifestacije koja je predviđena za 2013. godinu.

Pored toga, jesenji meseci u Aspect-u su uvek dinamični jer jedan deo resursa usmeravamo ka kreiranju originalnih rešenja novogodišnjih kalendara koje doživljavamo kao sjajnu promo formu, danas po malo zapostavljenu a nama uvek zanimljivu i izazovnu.

Aspect je već niz godina pobednik na Izložbi najboljih kalendara, koja se tokom januara organizuje u Muzeju savremene umetnosti u Novom Sadu i galeriji New Moment u Beogradu.

Nove projekte koji se rađaju u Aspect kreativnoj radionici možete pratiti na našem sajtu www.aspect.rs i na društvenim mrežama: FB starnici i Flickr stranici.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Svečano otvaranje izložbe 4. Fotomaratona”


« Novembarska Moda za poneti

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook