Stari zanati za novo doba

dana Apr7 2012

Vrlo specifičnom revijom ili ti modnim perfomansom, obeležen je četvrti dan 31.Amstel Fashion Week-a.

Udruženim snagama vrlo zanimljivog projekta koji finansira Evropska unija “Stari zanati za novo doba“ i nekolicine već uglavnom afirmisanih kreatora domaće modne scene, u predivnom i prepunom ambijentu Etnografskog muzeja imali smo priliku da vidimo jedinstvenu reviju sa dozom prošlosti ali i predlogom za domaće modne dizajnere u kom pravcu bi mogla naša srpska moda da se širi i razvija!

Revijom koja je bila tipičan ’standing show“ prikazana je kolekcija „Stari zanati za novo doba“ koja je nastala u okviru dizajn kolonije u Čajetini a čije su unikatne modele, inspirisane tradicionalnim zanatima osmislili dizajneri, Valentina Obradović, Bata Spasojević, Dejana Momčilović, Sonja Krstić i Gordana Ćirić Krstić.

Projekat „Stari zanati za novo doba“ koji već neko vreme traje na teritoriji zapadne Srbije za glavni cilj ima poboljšanje ekonomskog položaja žena u rualnim predelima jugozapadne Srbije kao i jačanje ženskog preduzetništva.

Udruženja koje broji za sada oko 70 članica, proizvodi odevne i ukrasne predmete primenom starih tehnika poput pletenja, zlatoveza, heklanja, tkanja i srebroveza te vam toplo preporučujemo da svratite do njihove FB stranice i uverite se u njihovu magiju.

Zajednička magija koja je ponudila raznolikost ali i miks tradicionalnog i savremenog, nastala je tako što su dizajneri osmislili modele, od haljina preko bluza do torbi te skice i celu zamisao poslali članicama udruženja koje su putem različitih tehnika udahnule tradicionalni “pečat” modelima.

Posebna draž je bila činjenica da je svaki kreator uradio vrlo originalne kreacije a različite po senzibilitetu, boji, kroju te smo uživali u jednostavnoj priči modela Bate Spasojevića, veseloj šarolikosti Dejane Momčilović, tradicionalnoj priči Gordane i Sonje i snežnoj žipon vez bajci Valentine Obradović kao i prekrasnom nakitu i kruni koji je napravila Vesna Milošević.

Ceo događjaj ispratilo je pevačko kulturno društvo “Prelo” kao i dodatna izložba ukrasnih i odevnih predmeta iz kolekcije “Rukoveti”.


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: Belgrade Fashion Week, modne revije | tagovi: , , , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Stari zanati za novo doba”


« Projekat 100% Future Serbia

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook