U Srbiji samo 28 odsto muškaraca obraduje svoju lepšu polovinu poklonom i to, uglavnom, cvećem. Istraživanja pokazuju da ženama treba darivati poklone koji odgovaraju njihovim karakterima i zanimanju. Poslovnoj ženi treba poklanjati praktične stvari i “tehničke sitnice” (ajpod, mobilni telefon, MP3). Domaćice i žene koje su okrenute više porodici nego karijeri, oduševiće se ako dobiju lepu činiju, komplet šoljica, romantičnu kutiju za nakit… Mlađim damama treba poklanjati “trendi” poklone, a starijim svećnjake, cveće u saksiji ili šal.

 Astrolozi tvrde da prilikom odabira poklona treba obratiti pažnju na horoskopski znak. Žena u znaku Ovna odbradovaće se preparatu za negu kose, kaišu ili kožnoj tašni, Račica – ružičastom dnevniku sa romantičnom aplikacijom na prvoj strani, dok će dama Bik “pasti” na svilenu posteljinu ili narukvicu sa kristalima.
Za one sa malo dubljim džepom dijamanti su odličan izbor, jer su u jednoj anketi proglašeni “tihom patnjom” najvećeg procenta dama. Naime, čak 42 odsto žena mašta o tome da joj muškarac pokloni dijamantski prsten ili naušnice.