Šta je ljeto bez japanki?

dana Aug31 2012

Vjerovatno već svi znate kako su japanke nastale u Japanu. Tamo su se nosile pod raznim imenima, zori, geta i slično, zavisno od odjeće kakva je nošena uz njih. Zori su napravljene od slame i drugih biljnih vlakana i dopuštaju stopalu da diše. Uz zorije su se nosile i praktične čarape koje obavijaju svaki nožni prst. Danas se zorije u Japanu nose samo uz tradicionalnu nošnju, a u svakodnevnom životu su uobičajene moderne zapadne verzije ovih papuča.

Godine 1930. prvi put se nose na Novom Zelandu, kako papuče za plažu, i od tada dobivaju naziv japanske papuče ili jednostavno japanke. Tek 1950. počele su da se izrađuju plastične i gumene japanke, a njihov izgled je patentirao Moris Jok na Novom Zelandu.

Danas je ova obuća jako popularna, i to ne samo na plaži. Japanke su osvojile i gradske ulice, te su ljetne kombinacije nezamislive bez njih. Možete ih naći bilo gdje, u bilo kojoj boji i sa jako zanimljivim detaljima.

Photo credit: tumblr.com

Nedavno su izumljene i tzv. nevidljive japanke. Naime, takve japanke sadrže specijalno ljepilo na vodenoj bazi koje prijanja uz stopalo, ali se ono ne prenosi na kožu stopala. Ovakve japanke zahtijevaju samo malo više pažnje jer ih je potrebno očistiti svakog dana posebnim sredstvom da bi ostale ljepljive.


Elmedina Tirić
je Srednjoškolka kojoj moda predstavlja mnogo. Kako to u svom malom gradu ne može iskazati, okrenula se virtualnom svetu. Autor je bloga "Neki novi klinci". Romantičarka, ali ne i patetična. Povučena, ali samouverena. Ponekad sarkastična. Ono što su drugima sitnice, njoj predstavlja celi svet. | na twitter-u | facebook-u | tema: trendovi | tagovi: , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Šta je ljeto bez japanki?”


« Ko će biti nova blogerska modna ikona?

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook