Speculoos terrine

dana May12 2013

Kada se u Vama rodi želja za pravim, jakim, prefinjenim ukusom čokolade evo poslastice koja će Vam probuditi čula, a zatim ćete shvatiti da je jedan momenat dovoljan da utonete u potpuni smiraj i nastavite dalje kroz život kao da ste dvadeset dana bili na odmoru iz snova. Predstavljam Vam Speculoos Terrine – poslasticu od čokolade i, za mnoge, neodoljivog keksa…

 

Potrebno: 125 g speculoos keksa, 40 g putera, 100 ml slatke pavlake, 200 g čokolade za kuvanje, 6 jagoda, 90 g bele čokolade (Milka),  1 supena kašika ulja, kako-praha za posipanje

Priprema: Izmrviti keksiće (ne suviše sitno). Izlomiti čokoladu na kockice. U šerpici otopiti maslac i dodati slatku pavlaku. Rastopiti sve i sjediniti, vodeći računa da nekuva, već samo da se ugreje i fino sjedini. U to dodati čokoladu i isključiti ringlu. Zatim, sve vreme mešati dok se čokolada ne istopi i sjedini sa puterom i slatkom pavlakom. Skloniti sa ringle i umešati u to izlomljene keksiće. Promešati i smesom puniti silikonske kalupe. Skloniti sa strane dok se malo ne prohladi i onda staviti u frižider na 3-5 sati ili preko noći. Jagode oprati i obrisati od suvišne vode. Belu čokoladu rastopiti na pari sa uljem. Kada je čokolada otopljena umakati jagodice, držeći ih za dršku, sa svih strana. Ostaviti ih na alu-foliju dok se čokolada ne stegne, a zatim, ponovo umakati u čokoladu i ostaviti da se čokolada stegne (možete jagodice staviti u zamrzivač na kratko a zatim ostaviti u frižideru). Pre služenja, kolač izvaditi iz kalupa, posuti kakao-prahom i ukrasiti jagodom.

Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi: , , ,



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Speculoos terrine”


« Spektakularno otvarenje revijalnog dela DFWZ-a

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook