Slatko od lubenica

dana Sep21 2011

Bliži nam se rastanak. Većina ne voli rastanke, a naročito ne rastanke od letnjih, toplih dana. A, toplih dana, ovog leta bilo je i previše. Mirisi su ono po čemu primećujem da je smena godišnjih doba već blizu. Kako smo već zagazili u septembar uskoro će početi da nam umesto mirisa mora i peska do čula dolazi miris „zimničenja“.

Živeli u gradskoj ili seoskoj sredini neosporno je da ćete i Vi primetiti kada komšija priprema zimnicu. Makar po zveckanju tegli. Zato, ukoliko biste voleli da pripremite nešto slatko, fino, interesantno, a da prođete bez višednevnih muka, evo recepta koji preporučujem.

1 kg debele kore lubenice
vode po potrebi za kuvanje
1 kg šećera
1.7 dl vode
3 limuna
1 šipka vanile ili
2 supene kašike ekstrakta

Koru lubenice na kojoj je ostao tanak sloj crvenog ploda očistiti od spoljne tamnozelene „kožice“ i iseći na kockice.
Tako dobijene komadiće staviti u dublju šerpu, naliti vodom (za dva prsta iznad lubenica), poklopiti i zagrevati do tačke ključanja. Čim provri, promeniti vodu, nasuti toplu, poklopiti i zagrevati dok ne provri. Postupak ponavljati šest puta, a zatim lubenice ostaviti u đerđif (rešetkasti sud) da se fino osede od suvišne tečnosti.

U međuvremenu rastopiti 1 kg šećera i 1,7 dl vode (na tihoj vatri) da se dobije gust sirup. U to ubaciti lubenice, pojačati vatru i kuvati, a u međuvremenu voditi računa da slatko ne zagori, tako što sud treba češće protresti a nekada i promešati ali pažljivo, da se komadići ne raspadnu. U napola skuvano slatko dodati na kolutove isečen limun i vanilu, pa nastaviti sa kuvanjem sve dok se ne dobije sirup gustine ređeg meda. Skloniti sa vatre i prekriti navlaženom pamučnom krpom, te ostaviti preko noći. Zatim, sutradan puniti hladne tegle ohlađenim slatkom i spremiti u ostavu.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Slatko od lubenica”


« Moschino revija online

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook