Slasna piletina sa leblebijastim spanaćom i njokama

dana Jun13 2011

Ovako pripremljeno pileće meso divnog je ukusa, i ne zahteva puno vremena i truda. Pošto je pileće meso vrlo zahvalno za pripremu, često ga koristim. Uvek u potrazi za novim ukusima, ovog puta pripremala sam piletinu bez velikih očekivanja da će biti nešto posebno, ali ishod je bio više nego povoljan. Malo truda, malo vremena a puno uživanja – pa, gde bi moglo bolje? Naravno, leblebije, spanać i njoke, oduzimaju više vremena za pripremu, pa je zato bilo dosta posla, što je ovo jelo i učinilo obimnim.

Zato, ukoliko Vam nije potrebno, ne morate sve zajedno kombinovati. Dovoljno je poslužiti piletinu sa leblebijama i spanaćom. Mada, moji „zamorčići“ nisu odbili ništa od ponuđenog i tek na kraju, sa praznim tanjirima pred sobom, rekoše kako su se prejeli. Spanać preporučujem da koristite što više dok je sezona. Spanaća ima skoro preko cele godine, ali najkvalitetniji nutritivni sadržaj poseduje upravo od aprila do jula, pa navalite…

Receptura i način pripreme: 1.5 kg pilećeg mesa2 supene kašike soli2 supene kašike suvog začina1 supena kašika slatke aleve i1 supena kašika ljute aleve paprike1 kafena kašika mlevenog bibera1 limunvode po potrebiulja po potrebi 250 g leblebija300 g obarenog spanaća1 glavica crnog luka2 čena belog luka2 kafene kašike soli1 dl jogurta2 supene kašike gustina0.5 dl ulja, 4 veća krompira, 200 g brašna, 2 jaja, 2 kafene kašike soli, 100 g puteravode, ulja i soli (za kuvanje) po potrebi, 4 struka mirođije.

Pile tranžirati, pa na nauljenu vatrostalnu posudu ili tepsiju rasporediti meso, začiniti, dobro uvaljati sa svih strana i dodati limun nasečen na kolutove, naliti sa malo vode, tek da prekrije dno posude i peći u ugrejanoj rerni na 250 stepeni C, oko 20 minuta. Zatim, okrenuti meso, ponovo dodati vode da prekrije dno, ukoliko je potrebno i nastaviti sa pečenjem još desetak minuta na 200 stepeni C.

Spanać možete obariti i dan ranije, ocediti i ostaviti u frižider. Leblebije potopiti prethodne noći i ostaviti da odstoje. Ocediti od vode, proprati 2-3 puta i staviti da se kuvaju. Kuvati desetak minuta na najvišoj T, odstraniti vodu i malo proprati mlakom vodom. Na blago ugrejanom ulju propržiti sitno isečen crni luk, posoliti i dodati gnječen beli luk, pa sve fino izdinstati. U tako pripremljen luk dodati leblebije i spanać. Fino promešati i dodati jogurt u kome je rastvoren gustin. Ostaviti sa strane na toplom mestu.

Obaren krompir propasirati pa u to dodati brašno, so, puter, jaje i zamesiti fino testo. Voditi računa da ne bude tvrdo. Testo razvući u valjkasti oblik, pa nožem seći što manje parčiće. Dobijene parčiće razvaljati na krupnoj strani (za jabuke) rende u još duže valjčiće, pa ih ređati na pobrašnjavljenu površinu ili tacnu. U veću šerpu nasuti dosta vode, pa kad provri dodati soli i malo ulja. U kipuću vodu spuštati njoke i kada se izdignu na površinu, rešetkastom kašikom ih vaditi u puterom premazanu posudu, dodati malo putera u njih, promešati i posuti seckanom mirođijom.

Pripremljenu hranu servirati toplu i dekorisati po želji.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Slasna piletina sa leblebijastim spanaćom i njokama”


« Andrej Pejić

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook