Slani zamotuljci

dana Jan24 2011

Često, pripremajući kisela testa, spontano nastane nešto, na prvi pogled, drugačije i oduševim se dobijenim rezultatom. Tako ili slično tome (odaberite šta Vam se više sviđa) bilo je i ovog puta.

Odlično testo sa finim (većini odgovarajućim) punjenjem rodilo se baš u mojoj kuhinji!? Radovala sam se, sve je lepo prošlo i na red dođe da nadenem ime ovom pecivu – treba krstiti ove malene. „Slani“ jer nisu slatki (hm, logika i to viša), a „zamotuljci“ jer su povijani kao zavežljaj i u njima je zamotano punjenje.

Ma, ime i nije toliko bitno; kao što poslovica kaže „Zovi me i krčag – al me nemoj razbiti“. Zato, kažem Vam, probajte ovo divno i za pripremu lagano pecivo, a za naziv – „opušteno“.

Sastojci: 400 g belog pšeničnog brašna, 20 g svežeg kvasca, 1 kafena kašičica šećera, 1 kafena kašičica soli, 150 g otopljenog (prohlađenog margarina), 0.5 dl jogurta, 1 jaje, 150 g sira, 3 supene kašike milerama, kima po ukusu, bosiljka po ukusu.

Otopiti kvasac u malo vode sa kašičicom šećera, pa kada se rastopi zamesiti testo od brašna, soli, margarina i jogurta. Ostaviti testo da naraste. Kada naraste premesiti, pa oklagijom razvući testo u pravougaoni oblik i seći na kvadratiće prosečne veličine (3 x 4 cm ili veće, po želji).

Na sredinu svakog kvadratića staviti fil od sira i milerama, a zatim ukrštajući krajeve (dijagonalno) zatvoriti svaki kvadtratić. Na kraju pritisnuti testo u sredini. Poređati u pleh (bez podmazivanja), premazati razmućenim jajetom, posuti kimom i listićima bosiljka.

Peći u ugrejanoj rerni na 200 stepeni C, oko 20 minuta. Kada je pečeno, izvaditi iz rerne i služiti toplo.

Više o Natašinim receptima možete saznati na www.coolinarija.blogspot.com


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Slani zamotuljci”


« Torba ili…?

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook