Skrivene lepote Crne Gore

dana Oct8 2013

Kao zemlja u kojoj se planine spuštaju direktno u more, Crna Gora deluje kao idealno mesto za odmor za one koji bi rado kombinovali avanturu na recimo 2.000 metara nadmorske visine, a onda se spustili do obale.

Za one koji bi se rado upustili u avanturu osvajanja planinskih vrhova, izbor je veliki – na crnogorskim planinama više od 150 planininskih vrhova ima visinu preko 2.000 metara.

“Čak nije neophodna ni promena lokacije – odlaskom na jednu planinu, posetioci u nekoliko dana mogu da se popenju na više različitih vrhova”, kaže iz iskustva Damir Petkovski iz Bora, jedan od tri blogera iz regiona koji su angažovani na on-line projektu crnogorskog turizma, za koji je Ministarstvo turizma ove godine izdvojilo 195.000 eura.

Petkovski već neko vreme živi i radi u Beogradu, u agenciji koja se bavi internet marketingom (MWEB). Iako tokom svog obilaska nije bio na crnogorskom primorju, Petkovski je za sedam dana osvojio više crnogorskih vrhova na Durmitoru, Bjelasici i Prokletijama…

Vrhovi Bjelasice prelaze 2.000 metara, i za razliku od drugih planinskih vrhova, uglavnom su blago zaobljeni i skoro svi prekriveni travom. Najinteresantniji za uspon su Troglava (2.064 m), Zekova (2.117 m) i Crna glava (2.139 m).

Za one koji nisu u posebnoj kondiciji, preporučuje se obilazak Biogradske gore, jedne od tri poslednje tri prašume u Evropi, i Biogradskog jezera, koje se nalazi na 1.100 m nadmorske visine.

Oko jezera je uređena pešačka staza sa klupicama i različitim zanimljivim i edukativnim sadržajima. Pored jezera su izgrađeni drveni bungalovi, koji su odlično uklopljeni u prirodni ambijent i u kojima ima struje. U neposrednoj blizini bungalova je i uređeni toalet i tuš kabine, što posetiocima obezbeđuje potpun komfor.

Sa obale jezera uređenim i markiranim stazama kreće se na neki od njenih vrhova. Usput možete posetiti ili odsesti u nekom od katuna, među kojima je i popularni katun Goleš, na oko 1.700 m nadmorske visine. Zanimljivo u tom katunu je da svaki objekat ima solarni panel!

Na putu do vrhova Lica i Ogorela glava, sa kojih se pruža predivan pogled na Biogradsko jezero i prašumu s jedne, odnosno Komove i Sinjajevinu sa druge strane, nailazi se na još jedan popularan katun – Vranjak.

Planinski vrhovi Bjelasice pod sobom kriju i brojna jezera, među kojima su Malo i Veliko Šiško, Ursulovačko, Pešića jezero.

Sličnu avanturu nude Prokletije i Durmitor.

Prokletije su odličan izbor za one željne trofeja – u delu prema Gusinju, posetioci se mogu popeti na najviši planinski vrh u Crnoj Gori – Zla Kolata (2.534 m), koji se nalazi na granici sa Albanijom.

U plavsko-gusinjskom kraju postoji 40 markiranih planinarskih staza, koje vode do sakrivenih ledničkih jezera, među kojima je najlepše Hridsko ili “jezero sreće”, u okolini Plava. Za Hridsko jezero, koje se nalazi na 2.000 m nadmorske visine, se veruje da kupanje u njemu donosi zdravlje i sreću u braku!

Petkovski se tokom obilaska Prokletija popeo na vrlo atraktivan vrh – Volušnica, sa kojeg se, kako kaže on u svom zapisu na stranici www.izmedjuplaninaimora.com, “pruža do sada najlepši pejzaž koji sam video”.

“Ispred nas su Karanfili, niz od preko 20 najviših i najlepših vrhova Prokletija. Zadivljujuća gromada koja posmatrača ostavlja bez daha”.

Ako je vaš izbor Durmitor, dobra polazna tačka za uspone je gradić Žabljak, koji se nalazi na 1.450 metara nadmorske visine i predstavlja najviše urbano naselje na Balkanu, okružen sa 23 vrha preko 2.200 metara, ili 40 vrhova preko 2.000 metara.

Ako ne planirate uspon na Bobotov kuk (2.525 m), sa kojeg se pruža predivan pogled na Škrčka i Crno jezero, i nakon kojeg, u povratku možete posetiti i Ledenu pećinu, na Žabljaku možete uživati i u vožnji biciklom kroz četinarsku šumu do recimo Zminjeg jezera (1.520 m) ili u šetnji obalom Crnog jezera, koje se nalazi na 2,5 km od Žabljaka i najpoznatije je među 18 prirodnih, ledničkih jezera koliko ih ima na Durmitoru.

Baš sa Žabljaka vodi i najbrži put do mora sa crnogorskog severa, novim putem kojim preko Nikšića izlazite na Boku kotorsku.

Kada ste u Boki, ne propustite makar da fotografišete veštačko ostrvo Gospa od škrpjela, nedaleko od Perasta. Uz ostrvo su vezane različite priče. Jedna kaže da su se na tom ostrvu kotorski pomorci zaustavljali kada su se vraćali sa dugih putovanja, da bi se Gospi zahvalili što ih je bezbedno vodila kući. Drugi mit kaže da je žena, koja je na ostrvu čekala svoga voljenog da se vrati sa mora, umrla upravo tamo, nedočekavši ga.

Ako idete uz obalu prema Budvi, imajte na umu da se put Kotor-Sveti Stefan, prema izboru turističkog sajta “Virtual Tourist”, ovog proleća našao na listi najuzbudljivijih ruta za vožnju. U konkurenciji Kalifornije, Tajlanda i drugih poznatih turističkih lokacija Crna Gora, odnosno poznati deo obale, zauzima 10. mesto na listi.

Za avanturiste, ako ste na putu pored Budve, predlažemo vožnju paraglajderom. Polazna tačka su Brajići (760 m nadmorske visine), iznad Bečića.

“Ne postoje reči koje bi opisale adrenalin koji teče kroz vene kada se pretvorite u čoveka pticu”, utisak je Slovenke Petre Slanič o letu iznad crnogorske obale.

Ako paraglajder nije dovoljan da zadovolji vaš avanturističk apetit, onda pravac Ulcinj i Velika plaža, gdje se možete oprobati u kajtsurfingu.

Ukoliko ipak želite miran odmor uz šetnje obalom, možda su za vas gradovi poput Bara i Herceg Novog. Skadarsko jezero, najveće jezero na Balkanu, svojim plažama posetiocu može pružiti užitak jednak onom na moru ili možete uživati u lepotama kojima je priroda ovaj kraj nesebično darovala.

Predivni lokvanji sa belim i žutim cvetovima, kormorani i galebovi našli su svoj dom na i uz jezero sa pogledom na planine…

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Skrivene lepote Crne Gore”


« Pobednici teniskog turnira poznatih

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook