Sedma Beogradska nedelja dizajna

dana Apr27 2012

Kreativna industrija kao budućnost Srbije. Kako vam to zvuči?

Lepo, zar ne?

Za tako nešto bore se unazad nekoliko godina “mali” hrabri kreativci naše zemlje, stavljajući Beograd sa raznoraznim manifestacijama na top liste kreativnih dešavanja u svetu koje morate da obiđete!

Evo, ni dvadeset dana nakon jedne kreativne nedelje koju su nam priredili modne agencije Click i Selection sa njihovim tradicionalnim nedeljama mode, a mi smo u aktuelnoj share konferenciji i ulazimo u pravo kreativno proleće sa dolazećim Mikser festivalom i sedmom po redu Beogradskom nedeljom dizajna čiji je program predstavljen ove nedelje na konferenciji u British Council-u.

Sedma po redu Beogradska nedelja dizajna, jedan od najvećih i najpriznatijih kreativnih festivala ne samo u regionu nego i šire, biće ove godine održana u periodu od 4. do 10. juna dok će njen glavni deo, međunarodna konferencija koja obuhvata sve sfere kreativne industrije biti u periodu od 7. do 9. juna.

Tema predstojeće nedelje dizajna biće “Sloboda na kvadrat sa idejom da se potvrdi pravo svakog od nas da se kreativno ali i bilo kako drugačije izrazimo, podelimo ideju kao i strast prema nečemu bilo na individualnom ili timskom nivou.

Kao i svake godine, ceo ovaj projekat koji uređuje od početka, osnivač i glavni selektor programa, gospodin Jovan Jelovac pomaže nekoliko zemalja, tu je i dugogodišnji partner British Council kao i mnogi drugi partneri ne samo iz naše zemlje već i iz sveta poput Gorenja i dr.

U saradnji sa British Council, BDW tim je zarad promocije ovog događaja snimio 4 kratka filma koji prikazuju momente sa prohujalih nedelja dizajna kao i impresije kako učesnika tako i posetilaca.

Prvi film “Meaning of design” imali smo prilike na pomenutoj konferenciji da vidimo a svake naredne nedelje videćemo preostala tri upravo putem sajta British Council-a.

Pre same prezentacije programa konferencije koju je “Financial Times” proglasio za najbolju u svetu, bilo je vrlo zanimljivo čuti i novog partnera BDW-a Australiju, zemlju veličine bivše Jugoslavije koja ima centar za kreativnu industriju i strategiju za 21.vek  a koja od te kreativne industrije koja broji oko 155 000 raznih biznisa ima bruto prihod od 31 milijardu dolara!

Na ovu Beogradsku nedelju dizajna, organizatori su se potrudili da dovedu  neke od najvećih umova u svakoj sferi kreativne industrije koji će kroz niz predavanja, radionica i kontakata preneti posetiocima, znanje jednako jednom mastersu o aktuelnim trendovima kao i savetima za dalji rad i uspeh!

Iz Engleske stiže britanski studio Troika,kao i Martino Gamper, iz Portugala arhitekta Alvaro Siza, zatim biće tu i holandski studio 180 Amsterdam, američko-izraelski arhitekta Preston Skot Koen, hrvatski studo 3LHD kao i mnogi drugi koji će predstaviti trendove iz svih oblasti kreativne industrije kao i svoje dosadašnje radove.

Isto tako, gospodin Jelovac nam je prijatno otkrio da postoji mogućnost da u Beograd opet dođe trenutno najpoznatiji studio iz Londona, Zaha Hadid koji je bio na prošloj nedelji dizajna a stoji trenutno iza nekoliko objekata u Olimpijskom selu u Londonu od kojih je najnoviji Olympic pool.

Pored međunarodne konferencije koja je i najbitniji deo nedelje dizajna, ili ti “Davosa kreativnih ideja“, još četiri “tačaka” upotpuniće doživljaj počev od Dizajnlabs ili ti kreativnih radionica, zatim tu je Dizajnpremiers gde ćemo putem raznoraznih izložbi videti vizije kako domaćih tako i inostranih umetnika, ceo događaj ne smemo zaboraviti upotpuniće i BDW Dizajnights koje počinju kad i konferencija u četvrtak a obuhvatiće niz muzičkih događaja kao i nastupe zanimljivih muzičara od Luminodisca do Gabina.

Kao nekako nama najzanimljiviji deo manifestacije biće, drugu godinu za redom i projekat 100% FUTURE SERBIA, jedini deo BDW iza kojeg je stala država, tj Ministarstvo kulture koje je obezbedilo 150 izloga u potezu Slavija-Kalemegdan da tokom manifestacije budu “dom” selektovanih radova koji budu izabrani na konkursu koji je otvoren do 15.maja a koji daje priliku mladim i još neafirmisanim talentima da pokažu šta znaju i umeju u sferi kreativne industrije.

Isto tako zanimljivim se dojmi najava Design Disticta da u utorak 5.jun zatvori ulicu Kralja Petra i pretvori je u kreativnu ulicu ideja, inovacija i druženja!

Svi programi Beogradske nedelje dizajna, osim konferencije, biće besplatni, dok za sva tri dana konferencije zainteresovani mogu ove godine da nabave ulaznice po sniženoj ceni od 18000,00 dinara do 15. maja i obezbede svoje mesto na predavanjima poznatih svetskih kreativaca.

Za kupovinu je neophodna registracija na sajtu www.belgradedesignweek.com, pri čemu će zainteresovani dobiti detaljna uputstva i sve neophodne informacije.

Vidimo se u junu na BDW no.7 a do tada pratite style.rs gde ćemo predstaviti pojedinačno neke od najzanimljivijih učesnika na predstojećoj manifestaciji.


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti | tagovi: , , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Sedma Beogradska nedelja dizajna”


« Pitajte stilistu: Kako nositi letnje čizme?

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook