Sav taj “Vintage”

dana Jan19 2012

Čitajući poznate modne časopise, blogove i gledajući editorijale sigurno ste više puta naišli na jednu stranu reč koja vas je uporno zbunjivala. Ukoliko ste pak za tu reč čuli, znate njeno značenje i često je koristite onda je pravo vreme da to podelite sa budućim modnim stručnjacima.

Naime, engleska reč vintage nema doslovan prevod na srpski, bar kada je moda u pitanju. Značenje ove reči vezuje se za nešto što je starinski ali na neki način moderno i nikada neće izaći iz mode. Kada je u pitanju odeća, obuća i aksesoari originalni komadi potiču čak iz sredine 20. veka. Ovakvi komadi se mogu pronaći u dobro poznatim Vintage marketima u kojima se pored modnih detalja prodaju i antikviteti (nameštaj i dekorativne stvari za kuću).

Vintage marketi kod nas nisu nešto što često možemo videti u ulicama za kupovinu, u našoj zemlji ih ima toliko da ih sve možemo nabrojati na prste. Uglavnom se roba ove vrste može naći na buvljim pijacama i pijacama u gradu. Najpoznatije lokacije za kupovinu ove vrste robe su Kalenić pijaca u Beogradu, buvlja pijaca u Zemunu i Najlon pijaca u Novom Sadu. Po gradu možemo videti tek po neki zavučeni Second Hand Shop ili antikvarnicu, ali se one stalno zatvaraju i otvaraju na novim mestima ne bi li se izborili za mesto na tržištu. Čini se da je narod pun predrasuda o već korišćenoj robi.

Dok je u inostranstvo situacija drugačija u potpunosti, starinska roba se čuva u najkvalitetnijim uslovima i prodaje se po skoro istoj ceni kao i nova. U centrima mode, Parizu i Milanu, kupovanje i nošenje odeće i obuće ove vrste sasvim je normalna stvar. Modeli torbi i cipela poznatih brendova Chanel, Dior i Hermes mogu se naći samo u prestižnim vintage radnjama u kojima se njihova starost skoro i naplaćuje.

Predrasude o nošenju tudjih stvari mogu biti prevazidjene i vaš stil može imati neki poseban pečat sa samo jednim predmetom ove vrste. Bez obzira da li je u pitanju kupljen ili pozajmljen predmet od bake ili tetke vaš izgled dobija novu notu i šarm srednjih godina 20. veka.

Možda vam na slikama ove prodavnice deluju kao gomila natrpanih krpa ali uz želju da pronađete originalnu vintage stvar po vašem ukusu gledaćete svaku stvar sa uživanjem. Potražite prodavnicu u svom gradu i krenite u jedanu nostalgičnu kupovinu.


Aleksa Marić
je 18. godišnji autor bloga style-trigger i učenik ekonomske škole iz Beograda. Budući modni novinar i osoba sa velikim ambicijama. U tri reči - pesimističan, kreativan i srećan. Uživa u životu i svim izazovima koje on nosi a moda je način kojim se prezentuje svetu. | na twitter-u | facebook-u | tema: trendovi | tagovi:Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Sav taj “Vintage””


« Modni festival Katapult

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook