Šarmantni keksi „U belom“

dana Dec2 2011

Nedavno sam se, pripremajući ove divne kekse, vratila u detinjstvo i osetila onu detinju radost, koju deca osećaju u periodu novogodišnjih praznika. Zaista sam se prepustila čarima ovih vragolana, koji će i Vas, ukoliko ih pripremite, povesti u čarobni svet prepun njihove arome i daška nekih prošlih, starih, vremena. Predivni, mirisni, keksi koje sam, zahvaljujući darežljivosti jedne divne dame, upoznala i ja. Jedna od bitnih stvari u vezi keksića jeste da su sve bolji što duže stoje, naravno to je čar uglavnom svih starinskih kolača…

125 ml belog vina
125 ml maslinovog ulja
125 ml suncokretovog ulja
100 g šećera
1 kesica vanil-šećera
250 g oštrog brašna
250 g mekog brašna
prstohvat soli
1 kesica praška za pecivo
±150g šećera u prahu
1 kesica vanil-šećera

Priprema:
Tečne sastojke naliti u posudu i fino izmešati. Prosejati brašna, sastaviti ih i u to dodati so i prašak za pecivo, te promešati. U tako pripremljeno brašno dodati tečne sastojke, šećer i v. šećer, pa zamesiti glatku masu. Na blago pobrašnjavljenu radnu površinu prebaciti testo i rastanjiti ga na debljinu 1-1.5 cm. Modlicom seći testo na željene oblike. Kolačiće ređati u nepodmazan pleh, bez pek-papira i peći u prethodno blago ugrejanoj rerni na 180-190º C, 12 minuta. Pečene kolačiće, još vruće, obilno uvaljati u šećer u prahu pomešan sa vanil-šećerom. Ređati kolačiće u limenu ili staklenu posudu sa poklopcem, te ih odozgo još jednom posuti šećerom u prahu. Čuvati zatvoreno na hladnom mestu.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Šarmantni keksi „U belom“”


« Šarenim šeširima protiv zimskog sivila

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook