Šarena torta

dana Oct17 2011

Lagana za izradu, bogata ukusima i divnog kolorita. Ukoliko volite lešnike – obavezno je probajte. Naročito ovih dana, kada je cena lešnika niža od cene oraha, iskoristite to. Ovo je vrlo star i proveren recept za izdašnu tortu, koja se dopada većini. Možete je ukrasiti prema želji. Ukoliko volite da torte prekrivate fondanom, možete slobodno to učiniti i sa Šarenom tortom jer ima vrlo čvrstu strukturu. Lepa na oko i bogata ukusom – to je ono što je krasi, a na Vama je da procenite koliko je dobra.

Za tri kore potrebno po: 3 belanca, 3 kašike šećera, 5 kašika mlevenih lešnika i 1 kašika brašna
Fil: 9 žumanaca, 9 kašika šećera, 12 kašika gustina, 7 dl mleka, po potrebi mleka (za rastapanje), 125 g putera 125 g prah-šećera, 100 g čokolade, 4 kašike ruma 150 g ml. lešnika 4 kesice vanil-šećera 100 g šlaga

Priprema: Umutiti penasto belanca, dodati šećer i nastaviti mućenje, a zatim dodati brašno i mlevene lešnike, pa lagano ručno izmešati. U pleh sa pek-papirom usuti masu i peći u ugrejanoj rerni na 150 stepeni C dok ne počnu ivice da se odvajaju od papira (20-ak minuta).
Ohlađene kore filovati.

Umutiti žumanca sa šećerom, dodati gustin i malo mleka, pa rastopiti kao za puding. Ukuvati mleko, pa kad provri dodati pripremljenu masu. Mešati konstantno dok se ne zgusne, vodeći računa da ne zagori. Pripremljen fil odložiti da se ohladi.

Umutiti puter sa prah-šećerom pa takvu masu dodati u ohladjen fil i opet dobro umutiti. Masu podeliti na tri dela, pa u: I deo dodati mlevene lešnike, II deo dodati rastopljenu čokoladu (i rum), III deo dodati vanil-šećer. Filovati po želji (što se tiče redosleda filova) a tortu ukrasiti šlagom. Mada, poslednji sloj može poslužiti i za dekoraciju, bez šlaga.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Šarena torta”


« Sjaj u Lavi 4

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook