San Remo, muzički festival star šest decenija!

dana Feb22 2014

Kada je Domeniko Modunjo smišljao stihove za svoju pesmu “Nel blu, dipinto nel blu“, čiji je dobro poznati refren „Voooo-la-reeeee“ oduzeo dah prisutnoj publici u čuvenom Teatru Ariston grada San Rema, nije se ni slutilo da će baš ova pesma postati jedna od najpoznatijih italijanskih pesama u svetu, a njen izvođač i autor otići u legende.

Bila je to 1958 godina, osma po redu edicija festivala muzike San Rema, festivala koji je u posleratnoj Italiji sve više težio da postane nacionalni događaj.

Sve je počelo nekoliko godina ranije, sa željom da se zaborave političke, ekonomske i moralne traume perioda iz kojeg je Italija polako izlazila, a kojeg je obeležio Drugi svetski rat. Iako je u zemlji Verdija muzička umetnost oduvek bila na vrlo visokom novou, potreba za jednim festivalom „lake“ muzike koji će pre svega zabaviti narod bila je sve veća.

Prvi festival davne 1951. godine održan je u gradu cveća San Remu na kojem je pobedila pevačica Nila Pici, a od tada njegova popularnost iz godine u godinu raste. Prvih godina festival se mogao čuti samo putem radio stanica. Kasnije kada je ovaj muzički događaj već uzeo maha, njegova važnost iz edicije u ediciju mogla se porediti sa nacionalnim fudbalskim šampionatom, a neke od pesama, kao što su Domenikova„Volare“ ili pesma Toto Kotunja „L’Italiano“ postale su značajnije i od same himne.

Ovakva zainteresovanost domaće publike zaintrigirala je takođe i publiku u inostranstvu, pa je festival ubrzo postao poznat na celom Mediteranu, a kasnije i u svetu.

Kako su godine prolazile, tako su se menjali trendovi i kada je u pitanju muzika, a sa njom i scena, pevači, gosti, voditelji, publika.

Dakle pesma, moda, rivalstvo, spekulacije, političke poruke, skandali, ljubavi i drame, kao i one prave kada se u vreme festivala ubio poznati kantautor Luiđi Tenka, sve to je bila i jeste slika jednog od najpoznatijih muzičkih festivala u svetu. On je vremenom postao borilište velikih muzičkih, televizijskih i producentskih kuća, a na njegovoj bini izrodile se se mnoge muzičke zvezde poput Andrijana Ćelentana, Mine, Pati Pravo, Frančeska de Gregorija, Erosa Ramazotija, Ane Oxe, Laure Pausini i mnogih drugih.

Međutim, svih ovih godina na festivalu ne nastupaju i ne takmiče se samo najveće muzičke zvezde, već i mladi talenti kao i internacionalni muzičari koji isključivo nastupaju kao gosti festivala. Jedan od njih bio je i naš muzičar Goran Bregović koji je na 62. izdanju festivala 2012. godine u duetu sa italijanskim pevačem Samuelom Bersanijem izveo kompoziciju “My Sweet Romagna” u balkanskom etno stilu.

Među ostalim gostima, tu su se pojavljivali do sada glumci, političari, poznata svetska tv lica i top modeli kao i svi oni čije učešće uglavnom košta mnogo. Pored poruke koju nosi i pored svog besprekornog glamura, izvanredne scene i izvođača, poslednjih godina San Remo je kritikovan od strane medija zbog svoje preraskošnosti i luksuza, tj. troškova koje proizvodi.

Prema podacima Revizorskog Suda (Corte dei Conti), između 2010 i 2012 nacinalna radio televizija RAI je potrošila više od 20 miliona evra za potrebe festivala. Poznato je takođe da i sami voditelji koji su angažovani za njegovo vođenje dobijaju milionske honorare. Međutim RAI potvrđuje da novac koji ide u svhe festivala od sada se isključivo troši od godišnje tv takse koju plaćaju građani.

Edicija koja je u toku 64. po redu (od 18 do 22 februara) završava se sutra. Pet večeri muzike i pesme, glamura, po koja poruka ljubavi ili koja suza, sve to u čast boljem i srećnijem životu, kao ideja vodilja jednog festivala rođenog nekada davno u gradu cveća, San Remu.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “San Remo, muzički festival star šest decenija!”


« Moda na ulicama Milana

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook