Rolat od spanaća

dana Sep14 2011

Volite slana posluženja tj. predjela? Probajte ovaj rolat. Klasika sa večnim motivom nadogradnje. Nije Vam jasno? Želim reći da je ovo oproban recept u mnogim kuhinjama ali postoje nebrojene varijante punjenja tj. filova istog rolata. Znači, testo je sa spanaćom ali filovi su različiti – verujem da će tako biti i u Vašem slučaju.

Godinama pripremam ovaj rolat i potpisujem da Vas neće izdati nikada. Ukoliko ste u škripcu s’ vremenom ili imate bitnu priliku gde se morate istaći, poslužite se ovim receptom i  zasijaćete. Vaš i moj prijatelj – rolat od spanaća.

100 g putera
80 g brašna
400-500 g svežeg spanaća
1 kafena kašika soli
4 dl mleka
5 jaja
180 g kisele pavlake (milerama)
100 g krem maslaca (krem-sira)
50 g bečke salame (zimska, mortadela)
kačkavalja (po želji)
10-20 g susama (po želji)

Priprema:
Spanać očistiti i obariti. Ostaviti da se dobro ocedi, pa kada se ohladi i procedi isitniti ga što bolje. Na otopljenom puteru propržiti brašno, dodati spanać, posoliti i dodati mleko, uz stalno mešanje (kao za pripremu klasičnog spanaća). Kada dobije dovoljnu gustinu skloniti sa šporeta i ohladiti. Odvojiti žumanca od belanaca. (Pripremala sam i sa 4 jaja, sasvim je dovoljno i upravo ovaj koji je postavljen je tako rađen). Belanca umutiti u čvrst sneg. Žumanca dodati u prohlađen spanać, fino sjediniti pa na kraju dodati belanca i laganim pokretima izmešati, da se dobije vazdušasta masa.
U veliki pleh od šporeta postaviti pek-papir, pa u to izliti masu za rolat. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni C, oko 30 minuta (ovo je relativna stvar, meni je nekad dovoljno i 20 minuta, zavisi od struje, nažalost). Ukoliko se rolat na nekoliko mesta izdigne, ne brinite. Tada možete odškrinuti vrata pećnice na pola minuta i nastaviti sa pečenjem ili sačekati da se ispeče pa da sam „splasne“ kada se izruči na mokru krpu – što je sledeći korak. Znači, pečenu koru staviti na vlažnu krpu, odmah urolati i ostaviti da se ohladi.

Pomešati pavlaku (mileram) i krem maslac (krem-sir). Sitno iseckati bečku salamu ili nešto suhomesnato po izboru. Kada se rolat ohladio razviti ga i premazati ovom smesom, a odozgo posuti salamicu. Zarolati, blago premazati sa malo pripremljenog namaza i ostaviti u frižideru da prenoći. (Može se ostaviti u plastične posude sa poklopcem ili u tacni „da diše“, ukoliko u frižideru nema nečega od čega bi „pokupio“ mirise). Ostatak namaza presuti u posudicu sa poklopcem i ostaviti u frižideru. Susam prepeći prema ukusu. Sutradan rolat ponovo premazati odozgo i posuti ga rendanim kačkavaljem ili susamom. Držati u frižideru do serviranja.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Rolat od spanaća”


« GAP stigao u Beograd

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook