Retro kiflice

dana Dec16 2011

Često volim da pripremim neki od recepata sa dahom prošlih vremena. Jedan od takvih jeste i ovaj recept za kiflice, koje na prvi pogled uopšte nisu posebne, ali miris masti, koja se dodaje pre pečenja, zaista daje pečat ovom pecivu. To je prizvuk koji dolazi iz prošlosti i zbog toga mirišu na bakinu kuhinju. Ukoliko želite da se počastite toplim pecivom izvolite recept. Prijatno!

20 g svežeg kvasca
150 ml mlake vode
150 ml mlakog mleka
3 kafene kašike šećera
±600 g brašna
2 kafene kašike soli
200 ml ulja
200 g sira
2 supene kašike masti
2 žumanca
susam

Priprema: Mleko i vodu sjediniti, dodati šećer i kvasac. Kvasac dobro rastopiti i ostaviti da „zakuva“. U brašno dodati so, ulje i spreman kvasac, pa zamesiti testo. Testo mora biti masnjikavo, i ne previše tvrdo. Ostaviti pokriveno, na toplom mestu, da nadođe. Najbolje da duplira svoju početnu veličinu. Testo podeliti na dve jufke, pa svaku blago umesiti i razviti oklagijom što tanje, u kružni oblik. Od svake jufke iseći po šesnaest trouglastih traka – unakrst. Svaku puniti, na širem delu, izmrvljenim sirom. Blago ih zatvoriti preklapajući krajeve ka sredini, preklopiti srednjim delom i blago urolati. U pleh (od rerne) sipati kašiku masti i staviti u rernu da se rastopi. Zatim, uvijene kiflice spustiti u pleh, premazati umućenim žumancetom, posuti susamom i peći u ugrejanoj rerni na 180-200º C, oko 15 minuta, a ukoliko volite hrskavije pustite ih da dobiju tamno-smeđu nijansu. Izvaditi iz rerne i staviti drugu turu kiflica, uz prethodno dodavanje kašike masti, pa ponoviti postupak, s’ tim da će ovog puta biti potrebno manje vremena za njihovo pečenje. Drugu turu kiflica peći oko 10 minuta.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Retro kiflice”


« Papirna magična priča

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook