Rekvijem Mihaela Hajdna krajem januara u Madlenianumu

dana Jan10 2018

Seriju velikih koncerata u 2018. godini u Madlenianumu započinjemo premijernim izvođenjem REKVIJEMA Mihaela Hajdna, u nedelju 28. januara od 19.30 časova na Velikoj sceni Madlenianuma.

Vokalno-instrumentalno delo, Rekvijem, Mihaela Hajdna, nastalo je 1771. godine na dvorcu čuvene porodice mecena, Esterhazi. Mnogi istoričari i kritičari smatraju da je upravo ovo delo u mnogome uticalo na razvoj muzičkog jezika i stila, poznatijeg kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta, a da je pre svega podstaklo Mocarta da napiše svoj čuveni Rekvijem u de-molu. Široj, ali i užoj stručnoj javnosti malo je poznato da je mlađi brat poznatog kompozitora Jozefa Hajdna, Mihael Hajdn, bio, takođe kompozitor.

Njegovo stvaralaštvo nije uticalo na razvoj klasične muzike, koliko stvaralaštvo njegovog brata, ali sigurno nije zanimerljivo. Radeći kao kapel majstor, ali i na dvorcu porodice Esterhazi, Mihael Hajdn je iznedrio brojna dela, čija uloga u kreiranju nove zvučne slike osamnaestog veka nije zanemarljiva. Međutim, nasuprot tome, njegovo stvaralaštvo nije steklo popularnost kako su dela njegovog starijeg brata.

Vođeni svime ovime i kako je 2017. godina jubilej, 280 godina od rođenja Mihaela Hajdna, 28. januara 2018. godine na sceni Opere i teatra Madlenianum Akademski hor „Obilić“ AKUD Univerziteta u Beogradu izvešće u saradnji sa orkestrom Beogradski simfoničari Rekvijem Mihaela Hajdna. Solisti su Aleksandra Jovanović, sopran, Jovana Jovićević, mecosopran, Marko Živković, tenor i Marko Pantelić, bariton. Karte za koncert po ceni od 500 dinara možete kupiti na blagajni Madlenianuma.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Rekvijem Mihaela Hajdna krajem januara u Madlenianumu”


« Marina Maljković ponovo trener košarkašica Srbije

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook