Re/8Design Park 2013 u Novom Sadu

dana Jun30 2013

Između 6. i 12. jula u Novom Sadu će se po treći put održati festival eko dizajna Re/8 Design Park gde će svi zainteresovani moći da se informišu i edukuju o ovom umetničkom pravcu. Festival će delovati na više lokacija u gradu, a izložbe, predavanja i učestvovanje na radionicama biće besplatni.

Detaljnije o konceptu festivala, njegovim ciljevima i svim propratnim okolnostima vezanim za njegovu organizaciju, razgovarali smo sa mladim kreativnim timom, Tijanom i Milom Popović, koje su nam detaljno objasnile zbog čega eko dizajn, zbog čega sada, a ne ranije, te kako do boljeg i održivijeg dizajna novosadske odnosno domaće kulturne stvarnosti.

Kako će biti koncipiran program ovogodišnjeg RE/8 Design Parka? Da li će biti dešavanja u pravim novosadskim parkovima?

Kao prethodne godine i ovaj, treći po redu RE/8 Design Park koncipiran je kao nedelja eko dizajna i reciklažne umetnosti. Najviše pažnje usmereno je ka centralnom događaju, grupnoj izložbi domaćih umetnika sa gostima iz inostranstva, Disrepair of Art, kojom će 6. jula biti otvoren RE/8 Design Park.

Pored izložbe, u programu se nalazi nekoliko predavanja, više radionica, art instalacije, street art radionice, projekcije filmova.

Program će se odvijati na nekoliko lokacija u gradu među kojima su: Kulturni centar, Društveni centar, Omladinski centar CK13 i Petrovaradinska tvrđava. U novosadskim parkovima programa neće biti, ali će se kao i prošle godine, veći deo sadržaja odvijati na otvorenom. Ideologija RE/8 Design Parka i jeste izmeštanje tendencije ka očuvanju prirodnih i zelenih površina u neke sasvim neadekvatne, neočekivane, urbane i nepristupačne prostore. Održavanje RE/8 Design Parka u parkovima ili sličnim ambijenima, možda bi banalizovalo ceo koncept, čime bi se izgubila suština implementacije tradicionalnih i prirodnih vrednosti u savremeni i ubrzani način života generacije kojoj pripadamo.

Ko su organizatori festivala?

Organizator RE/8 Design Parka je Udruženje Reka, dok smo idejni tvorci i autori mi. Već duži niz godina, bavimo se održivim dizajnom. Koncept eko dizajna u Srbiju uvele smo na velika vrata srpske modne scene na Beogradskoj nedelji mode, aprila 2006. godine, kao dizajnerski duo – Tijana i Mila Popović. Iako radeći dugo godina unazad nezavisno jedna od druge, sa sličnim idejama, stavovima, smislom za humor i estetiku, početkom 2000-tih godina posle nekoliko zajedničkih uspešno realizovanih projekata, videle smo da najbolje funkcionišemo kao celina.

Kako je sve počelo?

Kroz istraživanje hiperproizvodnje, potrošačkog društva, uticaja dizajna na globalizam i hiperprodukciju, a zatim i posledica društveno-socijalnih promena na umetnost, došle smo na ideju o stvaranju Cash for Trasha – našeg brenda, dizajn studija -“ showrooma”, jedinstvene ideologija i estetike. Oformile smo grupu za eko dizajn RE/8 i krenule u ozbiljnu priču sa nimalo lakim zadatkom. Cilj nam je bio da promovišemo novi dizajn, da uvedemo treći postulat – sa etičkim i ekološkim normama kao obavezan u svakom vidu primenjene umetnosti, a da se držeći konciznog i tačno definisanog koncepta krećemo u tom pravcu kroz naš umetnički rad.

Pored nas angažovano je još desetak saradnika, koji nam, sa istim entuzijazmom i željom da sa minimalnim sredstvima realizujemo krajnje profesionalno, ovu internacionalnu artističku platformu koja promoviše održivi razvoj, ulivaju osećaj volje za još većim i istrajnimradomu realizaciji cele priče.

U kojoj meri i da li je uopšte ovaj projekat podržan od strane gradske vlade?

Iako se već treću godinu za redom RE/8 Design Park održava ovde u Srbiji, odnosno Vojvodini, preciznije Novom Sadu, za organizaciju manifestacije iz njihovog budžeta namenjenog kulturu, umetnosti, održivom razvoju i ekologiji nismo dobili ništa.

Erste banka, je kao i prošle godine pokrovitelj prve Nedelje eko dizajna i reciklažne umetnosti u regionu.Poveć ustaljenom scenariju iz lokalne samouprave, pokrajne i Republike, na našu adresu stizale su samo koverte sa već poznatim sadržajem. Sramota je za institucije na regionalnom, gradskom i pokrajinskom nivou da raspisivanjem zvaničnih konkursa u oblasti kulture, međuregionalne saradnje i ekologije, obmanjuju, mahom mlade kreativce koji zaista žele da realizuju svoje ideje koji ne razmišljaju o profitu, a za koje su podrška pokrajine, grada i države u kojoj žive, možda jedini način da se afirmišu.

Koja je, po Vama, alternativa za te mlade kreativce?

Posle niza bezuspešnih pokušaja, kada shvate da novac samo kruži i presipa se iz džepa u džep, sa po nekim procentom, za naizgled legalnu transakciju, jedino im preostaje da se sa svojim fenomenalnim idejama, inovatinim i svežim duhom, presele u neke druge krajeve, gde na svojim idejama, ako entuzijazam u njima i dalje postoji, mogu zaraditi milione, ili bar pristojno živeti.

Tužno je što u Srbiji kultura ne postoji, ne zato što mi kao narod nismo željni kulturnog sadržaja ili obrazovnog i edukativnog programa, već zato što nam je u samom startu on u direktnom kontaktu nedostupan. Poznajemo puno mladih umetnika i intelektualaca, među kojima su i naši bliski prijatelji, koje je ovakva žalosna slika Srbije i Novog Sada, kakvog do sada nismo poznavali, naterala da odu negde daleko, gde će delovati u svoj struci i imati podršku lokanih i državnih zajednica. Neki su u tome uspeli, neki ne, ali činjenica je da tamo negde žive dostojanstveno, ne trpeći laži, licemerje i bahaćenje, koje ovde izgleda prolazi bez posledica.

Dakle, bez zvanične podrške, projekat se i dalje odvija.

Mi imamo tu sreću da sarađujemo sa divnim ljudima, gde je veliki deo njih svoje prisustvo i angažovanje na RE/8 Design Parku potvrdio bez ikakve naknade, poznajući tužnu situaciju u kulturi ovde, te je želja za edukovanjem, širenjem međunarodnih kontakata i promocijom eko dizajna naših saradnika, pokazala da je ipak ideja ispred svega.

Možda se upravo iz ovih razloga sledeći RE/8 Design Park održi u Stokholmu, Barseloni, Torontu ili Kopenhagenu. Da bismo na profesionalnom nivou organizovali ovaj ozbiljan i edukativan multimedijalni projekat, moramo imati podšku državnih i kulturnih institucija koje su za to zadužene, što ovde nije slučaj. Nismo nasumično izabrale baš ove gradove, već smo ih navele isključivo zbog interesovanja kulturnih institucija koje se u njima nalaze, upravo za ideju RE/8 Design Parka. Sa nekima od njih smo do sada već ostvarile saradnju, sa nekima je ona u planu. U Kopenhagenu smo boravili prošle godine na poziv Udruženja danskih dizajnera, koji su finansirali naš put i boravak u Skandinavsku predstonicu eko- dizajna, u cilju kulturne saradnje i razmene iskustva i ideja.

U čemu je bila prednost da se prvih par festivala održavaju za vreme EXIT-a?

Prvi RE/8 Design Park održan je 2011. godine u Novom Sadu. Kako je te 2011. godine, kao projekat proglašen i podržan od strane Exit fondacije kao jedan od deset najboljih kulturnih događaja u Novom Sadu za vreme trajanja najposećenijeg muzičkog festivala jugoistočne Evrope, njegovo održavanje je uslovljavalo poklapanje sa Exit festivalom.

Novi Sadje početkom jula preplavljen turistima, mladim ljudima najviše iz Velike Britanije, Španije i bivših Jugoslovenskih zemalja, te je posećenost prvog RE/8 Design Parka bila velika. Kako je ovaj događaj bio više nego dobro posećen, kao tada jedini koji direktno promoviše kreativnu reciklažu, treš umetnost i eko dizajn na teritoriji jugoistočne Evrope, izazvao je ogromno interesovanje domaćih i inostranih kreativaca, studenata i raznih organizacija. U sedam dana koliko je trajao, 20 umetnika sa teritorije Vojvodine, sa gostima izlagačima iz Amerike i Finske izložili su svoje radove i instalacije na temu rekonstrukcije, reciklaže i redizajna u Muzeju Vojvodine.

Sledeće godine RE/8 Design Park je dobio novu dimenziju oblikujući se u pravcu Nedelje eko dizajna sa različitim sadržajima organizovanih na više lokacija, sa velikim brojem gostiju, stručnjaka, posetilaca i učesnika. Pobroju dana, izlagača i posetilaca, kao i sadržajnog, ozbiljnog programa, prerastao je u pravi festival multimedijalne reciklažne umetnosti i dizajna. Koncept je bio isti kao i predhodne godine – inspiracija učesnika na temu RE/8 kovanice-akronima koji predstavlja 8 reči sa prefiksom RE – redesign, reconstraction, recycle, remake, review, reproduction, restoring i reanimation. Predavači, radioničari, kao i izlagači bili su ne samo umetnici i dizajneri koji godinama unazad uspešno deluju koristeći elemente reciklaže, dekonstrukcije i rimejka kao osnove svog stvaralačkog rada sa naših prostora, nego i umetnici iz Mađarske, Rumunije i Finske.

RE/8 Design Park 2012 je takođe bio povezan sa Exitom, na drugi način. Nekoliko radionica se održavalo u Exit villageu – kampu smeštenom na novosadskom kupalištu Štrand, dok su artističke instalacije inostrani umetnici realizovali na Petrovaradinskoj tvrđavi, za vreme trajanja Exit festivala, koje su ujedno bile deo njegovog pratećeg programa. Možda najinteresantniji RE/Workshopovi održani su u Exit villageu, gde su se pravile reprodukcije poznatih umetnika od đubreta i viseće modularne bašte od plastičnih flaša. Performansi koje je grupa mađarskih umetnika izvodila na tvrđavi za vreme trajanja Exita, kao i instalacije od đubreta simboličnih naziva: “Slepa ulica”, “Rezervna Venera” i “Granični sindrom” privukle su veliki broj slučajnih prolaznika, kao i onih koji su sa namerom došli da vide ove zanimljive sadržaje.

Ideja za ovakvim vidom saradnje nastala je kao rezultat želje da se našem “mladom” događaju, omogući bolja medijska podrška, posećenost, kao i da mu se obezbedi potrebna logistika, dok je njima (Exit-u) kao velikom muzičkom festivalu, koji je tada proširivao svoja interesovanja u multimedijalnom pravcu, sa tendencijom prelaska u kulturni festival, nedostajao prateći program u oblasti koju mi promovišemo. Organizacijom RE/8 Design Parka nismo prvi put sarađivali sa Exitom. Brendiranje Exitove Green Guerrille, naša autorska revija na zatvaranju 2009, scenografija za Press room i mnoštvo drugih aktivnosti, vezuju nas za festival.

Ove godine, po prvi put, nemamo nikakve veze s Exitom, osim što se održavamo u istom gradu, gde nam se termini sasvim slučajno poklapaju.

Događaj od samog početka ima međunarodni karakter. Odakle dolaze izlagači odnosno predavači?

Prošle godine smo imali lepu saradnju sa umetnicima iz Mađarske. Ede Sinkovics, Robert Gyuris, Kis Endre i Zsolt Ferenczy, koji godinama deluju u pravcu “trash” umetnosti i rimejk forme izlagali su svoje radove na grupnoj izložbi, pravili instalacije na Petrovaradinskoj tvrđavi, izvodili performanse i držali radionice. Aktivno su na radionicama učestvovali i studenti Univerziteta za dizajn „ Aurel Vlaicu“ iz Arada, Rumunija. Svih sedam dana trajanja festivala na svim lokacijama na kojima se održavao festival, kamere rumunske producentske kuće „Ono Pictures“ na čelu sa rediteljem Onoriom Feleom beležile svaki trenutak dešavanja na RE/8 Design Parku. Pored toga, prof dr. Diana Bota sa Univerziteta iz Arada i Tom Szaky, Amerikanac mađarskog porekla koji stoji na čelu čuvene kompanije “Terracycle” iz New Jerseya, prezentovali su svoje viđenje održivog dizajna i primene reciklaže u kreativnoj industriji na panel diskusiji posvećenoj ovoj temi.

Ove godine imaćemo priliku da direktno iz Barselone, sa izložbe festivala kreativne reciklaže Drap ART, vidimo instalacije španskih umetnika, čiju će selekciju napraviti Tanja Grass, direktorka festivala, koja će ujedno održati i zanimljivo predavanje na temu afirmacije reciklažne umetnosti.

Na izložbi će biti izložena više puta nagrađivana eko-odeća finske kompanije Rapala, izrađena od vlakana dobijenih preradom plastičnih flaša, koja je 100% biorazgradiva. Takođe neke od radionica vodiće gosti iz Amerike, Mađarske i Španije, dok će zid CK13 oslikavati neko od street art umetnika. Iako je bila planirana premijera dokumentarnog filma o prošlogodišnjem RE/8 Design Parku koji je dokumentovala rumunska producentska kuća Ono Pictures, od toga smo ipak odustali zbog velikih organizacionih troškova, tako da smo film, kao i deo programa koji je planiran sa saradnicima iz inostranstva, iz istih razloga prebacili za sledeću godinu.

Koji su uslovi za učestvovanje na radionicama?

Uslovi su da se svi zainteresovani jednostavno prijave na radionice, tako što će otići na naš sajt i preuzeti aplikacioni formular za RE/Workshop koji im je interesantan. Takođe sve aktuelne informacije od skoro mogu dobiti i na našoj fb stranici. Ove godine imamo niz zanimljivih radionica, a jedini limit odnosi se na broj učesnika koji mogu da se prijave, što zavisi od radionice do radionice. Najčešće taj broj varira od 10- 15 učesnika. Biće za svakog po nešto, od rasklapanja biciklova i pravljenja bajk aksesoara, štampe majica i torbi od organskih materijala sa bojama na vodenoj osnovi i pigmentom od dunavskog mulja, pa do izrade upotrebnih i dekorativnih predmeta za kuću od limenki, novina i restlova tekstila.

Osim što je korisno posetiti ovaj festival na koji način se ljudi zainteresovani za eko dizajn mogu dalje informisati, možete li preporučiti neke korisne izvore?

Kod nas u Srbiji, nažalost, ne postoji puno mesta na kojima se mogu dobiti aktuelne, tačne i korisne informacije o odgovornom ili eko dizajnu. Uglavnom su to inostrane publikacije, web portali i blogovi. Ima ih zaista puno. Među najzanimljivijim knjigama su The Eco- Design Handbook, Green Design, Eco Books, Recycle: The Essential Guide, Do Good Design, Eco Fashion, Experimental Eco-Design: Arhitecture/Fashion/Product, kao i sajtovi odnosno blogovi: www.theecologist.org, www.ecofashiontalk.com, theethicalfashionblog.wordpress.com, www.ecofashionworld.com, www.ecouterre.com, www.tedreserch.net i mnogi drugi.

Kod nas adekvatno “štivo“ na srpskom jeziku, za ljubitelje ove vrste dizajna, je izuzetno profesionalan, sadržajno i vizuelno, magazin Eko kuća, koji izlazi četiri puta godišnje i predstavlja pravu malu enciklopediju pojmova, aktuelnosti, događaja i tendencija u eko-dizajnu.

Drugi deo intervjua čitajte ovde.

 
Jedan komentar, Postavi komentar ili Ping

  1. 1

    Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis. It’s always exciting to read articles from other writers and practice a little something from other sites.

    30 Jun

Odgovori na “Re/8Design Park 2013 u Novom Sadu”


« Treći Story & Naxi savršen vikend

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook