Ražane pogačice

dana Jun8 2011

U mirisu peciva, koje svojim notama oplemenjuje prostor, rado uživam. Nisam od onih što okreću glavu na drugu stranu, kada prolaze ulicom, dok iz obližnje pekare dopire miris sveže pečenog peciva; naprotiv, duboko udahnem i time sebe usrećim. Ne znam zašto, ali oduvek miris hleba i peciva u meni rađa radost i smirenje. Zato se uvek radujem mirisima pečenog testa, koje nošeno vetrom dođe do mog čula. Skoro lirski, zar ne?

Ali, nije sve u lirskom; ima nešto i u hrani. Zato, kad god imam dobru volju, rado pripremim po nešto od peciva, pa je tako nastao i ovaj recept. Ražano brašno preporučujem, od srca.  Svojim ukusom, ražano brašno, govori sve. Smatram da ne bih mogla tačno i sveobuhvatno opisati njegove kvalitete, ali nabrojaću nekoliko: raž je po svojim karakteristikama najsličnija pšenici; sadržaj ugljenih hidrata u raži je 74%, belančevina 9,3%, masti 1,8%, minerala 1,8% (među kojima najviše sadrži kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, kalcijum, natrijum, sumpor i mangan); sadrži vitamine A i E, posebno grupe vitamina B; pomaže u borbi protiv šećerne bolesti, migrene, tegoba u klimaksu. Ražani hleb osigurava veći osećaj sitosti u odnosu na hleb od pšeničnog brašna, a i nutritivno je bogatiji.

Ove pogačice mogu fino poslužiti kao užina, a uz dekoraciju po želji, mogu se fino servirati i pred goste.

Receptura i način pripreme: 200 g ražanog brašna200 g belog brašna10 g kvasca1 kašičica šećera2.5 dl mleka2 dl ulja1.5 dl jogurta1 jaje + 1 za premaz, kulen, peršun, mirođija, rotkvice, 2 supene kašike milerama100 g fete1 kašičica senfa.

U mlako mleko staviti kvasac i šećer, te sačekati da kvasac nadođe. Od navedenih sastojaka i kvasca umesiti testo, pa ostaviti oko pola sata da nadođe, na toplom mestu. Premestiti testo, podeliti na dva dela i svaki oklagijom rastanjiti do željene debljine, u oblik pravougla. Pogačice treba da budu malo debeljuškaste. Ja sam ih tanjila na 1 cm, ali mislim da je 1.5 cm bolje. Seći na kockice, 5×5. Svaku premazati umućenim jajetom i po želji filovati sirom, kulenom, mirođijom…Peći u ugrejanoj rerni, oko 15-ak minuta, na 250 stepeni. Služiti tople, mada su vrlo ukusne i hladne. Hladne pogačice ukrasiti smesom od dobro umućenog milerama, feta sira i senfa. Aranžirati prema ukusu.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Ražane pogačice”


« Style.rs na Fashioncampu u Milanu

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook