Rak grlića materice: Redovan pregled spašava život!

dana Jan24 2018

Rak grlića materice jedno je od najčešćih malignih oboljenja kod ženske populacije. Sa 1.500 novoobolelih godišnje Srbija drži neslavni evropski rekord. Ova statistika ne bi bila tako crna da žene redovnije idu na ginekološke preglede jer se rak grlića lako otkriva i veoma uspešno leči. Takođe oko 800 muškaraca godišnje oboli, a oko 400 umre od bolesti koje su izazvane HPV infekcijom. Redovan pregled spašava život!

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice je dobar povod zaskretanje pažnje na prevenciju ove opake bolesti u vidu vakcine koja štiti organizam od Humanog Papiloma Virusa koji je ujedno i uzročnik raka grlića materice.

Ovaj virus najčešće se PRENOSI direktnim kontaktom sa inficiranom kožom i sluzokožom. Inficirana osoba nema očigledne simptome, pa često i ne zna da ima ifekciju. Treba naglasiti i da se HPV može preneti i pored upotrebe kondoma, pa zbog toga spada u jednu od najčešće polno prenosivih bolesti.

HPV vakcina ima preventivno dejstvo i sprečava nastajanja HPV infekcije pa je u vezi sa tom činjenicom vakcinacija preporulena pre nego što se neko izloži infekciji. Ova vakcina štiti protiv HPV virusa 16 i 18 koji su odgovorni za 70% raka grlića materica i tipova virusa 6 i 11 koji su odgovorni za nastajanjae 99% genitalnih kondiloma kod žena i muškaraca i potpuno je bezopasna.

U nedelji posvećenoj borbi protiv ove bolesti koju ove godine Bel Medic obeležava od 28. januara do 3. februara, u njihovim domovima zdravlja na Novom Beogradu i na Slaviji možete uraditi kompletan ginekološki pregled sa ultrazvukom, kolposkopijom i Papanicolau testom uz popust od 50% na cenu.

Pregled možete zakazati pozivom call centra Bel Medic-a, na broj telefona 011 309 1000.

 


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti, zdravlje | tagovi: , , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Rak grlića materice: Redovan pregled spašava život!”


« Vreme je za pozorište! Predstave za tinejdžere i ove sezone u DOB-u

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook