Punjene pečurke

dana Jun21 2011

Opšte poznato, prihvaćeno, fino i lagano za pripremu – punjene pečurke. Pečurke k’o pečurke, a varijacija na temu fila ne zna im se broj. E, ovo je neka moja, brzinska varijanta, koja je izvadila stvar baš kad je trebalo. Znate ono, imate goste, ne jedu sve, a ne znate šta tačno jedu – glupo je da poturate nekom pod nos nešto što ne voli i ne želite da ga uvredite, a želite da mu ugodite… Nema mesa, nema suvišnih masnoća; može se spremati u vrelim danima ali i onim malo hladnijim.

Sezonske namirnice koristiti što više, što sastojci fila i pokazuju. Uz zdravlje u tanjiru, dobija se i fina kombinacija boja i ukusa. Uz pečurke može se poslužiti salata po izboru ili nešto od barenog ili grilovanog povrća. Probajte na svoj način, prilagodite ukusima koje volite i uživajte.

Receptura i način pripreme: 500 g šampinjona, 200 g sira, 2 jaja, 2 veze zelja, 1 glavica crnog luka, 1 čen belog luka, ili 10-ak listova sremuša, 2 supene kašike ulja, 1 kašičica soli, 1 kašičica bibera. Prilog: 4 krompira, 2 šargarepe, 1 manji celer, voda. soli i začina prema ukusu.
Pečurke fino obrisati i odvojiti kapice. Drškice i navedeno povrće iseckati. Na ulju propržiti luk, dodati iseckane drškice, beli luk, zelje, začiniti, blago prodinstati, pa dodati izdrobljen sir i jaja. Dobro sjediniti i time puniti kapice. Pečurke ređati u pleh sa pek-papirom i peći u već zagrejanoj rerni na 200 stepeni C, oko 30 minuta. Za prilog – očišćeno i na kockice iseckano povrće fino obariti u malo vode, oko 10-ak minuta, začiniti i servirati uz pečurke.

Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Punjene pečurke”


« Beogradska nedelja dizajna – zatvaranje festivala i nagrade

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook