Proso s karfiolom

dana Mar1 2011

Proso je žitarica, poreklom iz Azije. Iako može uspevati skoro svuda, u ovom delu sveta nije baš zastupljen. Nekada nije bilo tako. Proso je bio skoro sveta žitarica i stavljala se u temelje kuća, radi odbrane od zlih sila… Ali, danas proso nema masovnu upotrebu na ovim prostorima. Inače, dokazano je da blagotvorno deluje na organizam, šta više, kažu naučnici, podmlađuje telo. Pa, ko želi, neka proba!

Divan recept, po uputstvima dame koja se bori za bolje zdravlje naših organizama, Sandre, zaista je doprineo da obogatim svoju trpezu. Doduše, ovo je posna verzija, ali Vi možete umutiti jaja i pavlaku i time preliti proso, ukoliko želite.

Receptura i način pripreme: 250 g prosa oprati i  obariti u malo vode sa kašikicom soli. Kuvati oko petnaestak minuta. Vatrostalnu činiju nauljiti, poređati kuvani proso i  poravnati ga fino. Na to poređati prethodno obaren karfiol  i šargarepu, posuti malo susama, pa zapeći u prethodno ugrejanoj rerni.

Za one  koji vole gurmanski užitak sve preliti sa umućenim jajetom i  1,5 dl neutralne pavlake, u to dodati 4 kašike rendanog parmezana i  zapeći u prethodno ugrejanoj rerni oko 15 minuta, na 180 stepeni.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Proso s karfiolom”


« Sasha Pivovarova

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook