Princes krofne

dana Dec9 2011

Ovo je poslastica kojoj se mnogi raduju, a rado se priprema i u mom domu. One su prefinjene tj. profinjene krofne, lagane a bogate punjenjem, nežne kao povetarac, međutim, umeju da nas „oduvaju“ svojim ukusom i zanosom. Pa, da ne bih dužila, evo načina na koji ih možete lako i uspešno pripremiti.

200 ml vode
50 g putera
prstohvat soli
200 g belog brašna
4 jaja
500 ml mleka
5 supenih kašika šećera
2 kesice vanil-šećera
7 supenih kašika gustina
50 g putera
1 kesica šlaga
prah-šećer, za posipanje

Priprema: Nasuti vodu u šerpu i dodati puter. Sačekati da se rastopi i kada provri dodati so. Ostaviti par trenutaka da vri i skinuti sa ringle, pa dodati brašno i dobro umešati varjačom. Vratiti na ringlu i nastaviti mešanje sve dok se grudvice ne razbiju, na dnu pojavi beli trag i testo počne da se odvaja od stranica šerpe. Ostaviti da se ohladi u šerpi, oko 30 minuta. U mlako testo dodavati jedno po jedno jaja i praviti homogenu smesu (bolje je ručno mešati, nekoristiti mikser). Tako pripremljeno testo staviti u špric ili vaditi po malo kašičicom i ređati na blago pouljen pleh, vodeći računa da između njih bude dovoljno mesta, kako bi uspele da narastu i budu prhke. Peći u srednje ugrejanoj rerni na 250º C dok narastu, a onda smanjiti na 180º C i peći dok ne dobiju zlatnu boju (oko 15 minuta). Ohladiti ih i onda reckastim nožem poloviti, pa puniti filom i dekorisati šlagom.

U prokuvano mleko dodati umućena jaja, šećer, vanil-šećer i gustin, pa mešajući kuvati dok se sve nezgusne. Ohladiti i u ohlađeno dodati omekšali puter, pa sve dobro sjediniti mikserom. Šlag umutiti prema uputstvu sa kesice. Napunjene krofnice pokriti šeširićem i posuti šećerom u prahu. Služiti fino ohlađene.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Princes krofne”


« Cipele od pravog zlata

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook