Priča o dva grada

dana Sep11 2012

Dva grada i dve energije koje se osećaju u svim delovima sveta, objedinio je poznati francuski grafički dizajner i umetnik Vahram Muratyam u svojoj seriji ilustracija o suprotnostima ali i sličnostima između Njujorka i Pariza.

Serija ilustracija ”Paris vs NewYork’‘, prvo je još 2010 bila deo bloga da bi nakon sjajnih reakcija ove godine dobila svoje papirno izdanje od strane Penguin-a, te već ovo leto se prodala samo u Francuskoj u neverovatnih 40 000 kopija.

Prekrasni vizualni vodič kroz urbane asocijacije koje vezujemo za ova dva kosmopolitska grada, njihove savremene, uglavnom kulturološke definicije Vahram nam je prikazao u neverovatno, simpatičnoj seriji ilustracija.

Vahram, inače Francuz jermenskog porekla živeo je jedan period i u Parizu, i u Njujorku pa je inspirisan energijom kao i atmosferom ova dva grada, na zanimljiv način pokazao koliko razlika ali i zajedničkih tačaka imaju francuska prestonica i Velika Jabuka.

Detalji koje možda na prvi pogled ne vidimo, a koji čine duh jednog grada ili njegovu sliku u svetu te tako grade i imidž koji nas privuče ipak predstavljaju i neko zumiranje s jedne strane američke kulture koja je uvek bila šok za mnoge sa ove strane sveta i specifične, sofisticirane francuske kulture sa evropskog kontinenta.

Tako mali espresso stoji dostojanstveno nasuprot velike šolje kafe, slatka, neobična Amelie sa Montmarta korača hrabno sa lepršavom, modernom Keri sa istočne strane Njujorka  a Kosmopolitan se smeje u lice ozbiljnom Bordo vinu.

Jednostavnim, vrlo efektnim a originalnim ilustracija Vahram Muratyan je u duhu humora ali i sa podsmehom kod nekih napravio sintezu ova dva grada ali najuočljivija je bila emocija ljubavi prema oba grada bez imalo pristrasnosti.

Shodno tome, Muratyam naglašava da jedan grad vidi kao svoju regularnu ženu a drugi kao ljubavnicu, ili kao dva prijatelja koja se stalno suprotstavljaju i takmiče pa ponekad i potuku ali se na kraju uvek u ljubavi pomire.

Isto tako, Vahram voli da napomene kako je najviše bio inspirisan razlikama i da nikada ne bi voleo da se francuska kultura amerikanizuje kao i obrnuto te da tu leži najveća draž – što svaka nacija ima svoje simbole, svoj životni stil i što ova dva grada su u tim razlikama najsličniji .

Okrenut svim urbanim aspektima i simbolima grada, Vahram je obuhvatio različite aspekte života grada svetlosti i Njujorka te se u ilustracijama nalaze nosioci mode, kulture, politike, muzike, filma, istorije, običaja….

Očekivati seriju neka dva druga grada, što je sasvim normalno nakon ovako uspešne serije ova dva ipak ne nailazi na pozitivnu reakciju kod Vahrama.

Po njegovom rečima, Pariz i Njujork imaju jednu dugogodišnju vezu, koju potvrđuje želja svakog Parižanina da podseti Njujork kao i obrnuto, u prošlosti dele i neki takmičarski duh jer je Empire State bio svojevremeno podignut kao želja da se parira Ajfelovom tornju a finalne epizode serije ”Seks i grad”  bile su shodno međusobnoj fascinaciji snimane u Parizu.

Možda neki gradovi mogu imati daleko bolji životni standard ali gradovi o kojima svi sanjaju nikad neće biti Cirih ili Vankuver, već Pariz i Njujork.

Više ilustracija, možete pogledati na stranici bloga.


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: trendovi | tagovi: , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Priča o dva grada”


« Održan prvi „FashionBloger party“ ispred Ušće Naxi plaže

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook