Premijere na kraju 20.sezone Madlenianuma

dana Jun20 2018

U svojoj jubilarnoj 20. sezoni Opera i teatar Madlenianum je izveo 6 premijera: 3 dramske, 2 operske i 1 baletsku premijeru. Prvi put  napravljena je koprodukciju sa Narodnim pozorištem u operi Don Đovani i baletu Hazarski rečnik – lovci na snove. Premijera plesno-dramskog teatra, predstava po motivima Danila Harmsa – Slučajevi, u režiji i dramaturgiji Tadije Miletića očekuje nas 21. Juna sa početkom u 19.30 časova.

Predstava je podeljena na dve strane, na levu i desnu. Sa jedne strane je plesna predstava, a sa druge dramska. Da bi se u potpunosti shvatile obe, treba pratiti radnju i jedne i druge. Pre svega, glumačku igru duodrame u kojoj se nalazi okosnica radnje. Zatim, koreodramski ples koji prenosi dopunu, razjašnjenje i unapređenje dramskog teksta koji čujemo, a istovremeno i unosi sopstvenu zasebnu tematiku koja je ravnopravna dramskom delu. Potom je tu i muzičko-operski aspekt koji celokupnu sliku dopunjava i unapređuje. U svemu tome ima i elemente pozorišta senki kao i dodatnih modernih audio-vizuelnih scenskih rešenja, koja finalno sve aspekte objedinjuje u jednu veliku sliku, jednu scenu i jednu priču. Celokupno idejno rešenje predstave proizilazi iz života i dela Danila Harma, čiji su Slučajevi bili posebna i trajna inspiracija za nastanak ovakvog modernog koncepta predstave.

Višemesečni rad muzičko-dramskog studija  predstaviće se javnosti u vidu predstave Prisutnost, čija je premijera zakazana za 30. juni sa početkom u 19.30 časova na Velikoj sceni Madlenianuma. Od početka 2018. godine u Operi i teatru Madlenianum odvija se jedan jedinstven kreativni proces u kojem su uključeni mladi glumci i pevači, koji su sami izabrali uloge, komentarisali ih sa kolegama, stvarajući jedinstvenu predstavu, zajedničko scensko delo koje je odraz njihovih ideja i njihovih talenata. Ansambl od 18 glumaca i 10 pevača podržan je radom sa stručnim saradnicima Anom Radivojević Zdravković i Tadijom Miletićem, a takođe i nadahnut nizom predavanja koja su im održale njihove starije kolege. Teme koje obrađuje projekat vezane su za mladu generaciju, a to su ljubav, odlazak iz domovine, potraga za identitetom…

Predstava Prisutnost nastala je na neobičan način, jer su se učesnici sami odlučili koje će likove tumačiti na sceni, pristupivši izboru krajnje slobodno, pa je ova pozorišna priča vrlo neobična i krajnje originalna usled kombinatorike koja je razbuktala maštu mladih umetnika. U operskom delu predstave muzika je komponovana od strane samih pevača i to je poseban kuriozitet projekta. Delo obiluje grupnim scenama, zahtevnim scenskim pokretom i koreografijama koje su takođe kreacija samih učesnika. Mladi umetnici su dokazali da je potencijal njihovog stvaralaštva ogroman, da su svestrani i da na najbolji i najprofesionalniji način koriste veštine i znanje koje su stekli svojim obrazovanjem.

Sezonu završavaju kao domaćini AKUD-a Branko Krsmanović, koji će na Velikoj sceni 1. jula sa početkom u 19.30 časova, odigrati koncert pod nazivom Igre i pesme sa Balkana – Koloristički Balkan. Sa ovim programom Ansambl narodnih igara i pesama nastupio je nedavno na turneji po Kini, gde je svojom pesmom i igrom oduševio publiku u gradovima Peking, Yiwu i Jinhua.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Premijere na kraju 20.sezone Madlenianuma”


« Iskoristite leto da hidrirate i podmladite svoju kožu uz Eucerin anti age pakovanja

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook