Predstava Prisutnost od ove sezone na repertoaru Madlenianuma

dana Sep27 2018

Kraj prethodne jubilarne sezone završen je premijerom drame o odrastanju Prisutnost, ogledom višemesečnog muzičko-dramskog studija, čija je premijera održana 30. juna na Velikoj sceni Madlenianuma. Predstava koja je nastala kroz kreativni proces u koji su bili uključeni mladi glumci i pevači, koji su sami izabrali uloge, pisali tekstove, komentarisali sa kolegama svoje izbore, stvarili su jedinstvenu predstavu, zajedničko scensko delo koje je odraz njihovih ideja i njihovih talenata.

Uz pomoć Ane Radivojević Zdravković, direktorke Drame Madlenianuma i dramaturškinje Marijane Aracki, u kostimu po izboru: Jasmine Petrović, Vide Radovanov, Anje Aleksić i Pandore Andrejević, uz saradnika za muziku Dragane Anđelić Bunjac, mladi umetnici stvorili su predstavu koja je iskrena, ispovedna i zabavna, jer priča o temama koje interesuju mladu generaciju. Zato ih je publika nagradila na premijeri, a od ove sezone gledaćemo ih na redovnom repertoaru, prva repriza je već u nedelju 30. septembra od 19.30 časova.

Tokom četiri meseca rada, kroz dramski studio iskristalizovao se libreto, zanimljiva sudbinska priča o mladiću iz malog grada u Srbiji, koji kao uspešan košarkaš dobija stipendiju univerziteta u San Dijegu, u Kaliforniji, gde se zaljubljuje u devojku iz imućne porodice, studentkinju operske režije. Ljubav je inspirativna i on se hrabro upušta u pisanje libreta za operski projekat. To nam omogućuje da pratimo oživljavanje zamišljenih likova, uz komponovanu muziku. Susrećemo i dramske likove koji simbolišu holivudski glamur. U fragmentima i uz songove smenjuju se njihove ispovesti, snovi, događaji i prepliću se njihove sudbine, u kojima je jedno zajedničko – žeđ za ljubavlju i slobodom.

Predstava Prisutnost nastala je na neobičan način, jer su se učesnici sami odlučili koje će likove tumačiti na sceni, pristupivši izboru krajnje slobodno, pa je ova pozorišna priča vrlo neobična i krajnje originalna usled kombinatorike koja je razbuktala maštu mladih umetnika. Delo obiluje grupnim scenama, zahtevnim scenskim pokretom i koreografijama koje su takođe kreacija samih učesnika. Mladi umetnici su dokazali da je potencijal njihovog stvaralaštva ogroman, da su svestrani i da na najbolji i najprofesionalniji način koriste veštine i znanje koje su stekli svojim obrazovanjem.

Prošavši kroz praktično sve faze nastajanja teatarskog čina, mladi umetnici su poput tinejdžera koji prolaze kroz dramatične faze odrastanja, doživeli porođajne grčeve stvaralačke energije u traganju za adekvatnim rešenjima, za snažnom i uverljivom ekspresijom, lišenom kiča, patetike, laži, formalizma. Ono što je na premijeri zadivilo gledaoce bila je iskrena doživljenost protumačenog teksta, emotivna identifikacija, uverljivost i nadasve – demonstracija novih talenata umetnika koje ćemo rado gledati na srpskim scenama.
Ansambl od 18 izvođača čine: Bogdan Bogdanović, Ana Stević, Ena Kristina Matošević, Ammar Mešić, Lidija Cvetić, Vladimir Tešović, Tanja Živković, Milan Pajić, Tamara Radovanović, Maja Stojanović, Milica Živković, Jelena Velkovski, Zorana Iđuški, Marta Milosavljević, Ivona Momirović, Jovana Golubović, Mina Pavlica, i Davor Perunović.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Predstava Prisutnost od ove sezone na repertoaru Madlenianuma”


« Karen Šahnazarov stigao u Beograd na premijeru filma Ubiti po viđenju

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook