Predavanje o raspadu Jugoslavije sutra u DOB-u

dana Oct1 2018

Tribinom pod nazivom Raspad Jugoslavije Centar za jugoslovenske studije i Dom omladine Beograd privode kraju razgovore na temu Sto godina od osnivanja Jugoslavije. Tribina će se održati u utorak, 2.oktobra sa početkom u 19h, u sali Amerikana u Domu Omladine.

Učesnici pretposlednje tribine u okviru tribinskog programa koji je imao za cilj da kanališe brojne „žive“ rasprave koje se vode o pitanjima vezanim za postojanje i nasleđe jugoslovenske države, kako u okvirima naučne zajednice tako i u okviru šire javnosti, medijima, koji više nego ikada ranije igraju značajnu ulogu u procesu konstruisanja sećanja na Jugoslaviju i njene simbole, na prostoru svih država naslednica Jugoslavije pa i u Republici Srbiji, fokusiraće se na analizu onih činioca koji su doveli do raspada Jugoslavije pa samim tim i do izbijanja rata na prostoru bivše Jugoslavije kao i na analizu fenomena koji pripadaju post-jugoslovenskom nasleđu.

Učesnici tribine Raspad Jugoslavije pokušaće da ukažu na događaje koji su predhodili definitivnom raspadu SFRJ odnosno one koji su predstavljali simboličku predigru brojnih scena nasilja koje će postati deo svakodnevice tokom devedesetih godina 20. veka. Zanimaće ih – Kako je jedna potkultura poput navijačke postala relevantan politički faktor a njeni pripadnici neupitni nosioci „patriotskog kapitala“? Gosti Centra za jugoslovenske studije i Doma omladine ukazaće na ključne etape Raspada i označi njegove glavne aktere posebno skrećući pažnju na međunarodne okolnosti i prilike koje su svedočile nastanku ali i “nestanku” jugoslovenske države.

Tribina pod nazivom Raspad Jugoslavije skrenuće pažnju i na samu raspravu o “propasti” jugoslovenske države, na, po nekad, opsesivnu potragu za uzrocima raspada Jugoslavije koja se zna svesti na iznošenje neobičnih i komičnih argumenata. Posebnu pažnu, učesnici tribine Raspad Jugoslavije, pokušaće da skrenu na aktuelnu dinamiku jugoslovenskog prostora koja nas dovodi i do, možda ključnog pitanja – Ima li Jugoslavije posle njenog raspada?
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Predavanje o raspadu Jugoslavije sutra u DOB-u”


« Crtani film Kondorito-avantura u svemiru od 4.oktobra u bioskopima

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook