Pozivamo vas na foto sajam

dana May28 2012

Foto-sajam je trodnevni događaj posvećen afirmaciji fotografije kao umetničkog objekta, a najpre štampane fotografije i foto-knjige. Kroz prodajnu izložbu izabranih autora iz Srbije, ad-hoc biblioteku i predavanje o samoizdavanju foto-knjiga i druge prezentacije, publika će imati priliku da se upozna sa radovima različitih fotografa mlađe generacije, a stručna javnost da se poveže oko ideje da štampana fotografija, paralelno sa digitalnom, zauzima značajno mesto u savremenoj fotografskoj praksi.

 

Cilj izložbe je da predstavi selekciju radova lokalnih fotografa, u izboru članova Belgrade Raw kolektiva i omogući zainteresovanim posetiocima da, po povoljnim cenama, kupe ove vrhunski odštampane i opremljene fotografije.

Predavanje Darka Stanimirovića o foto-knjigama kao umetničkom objektu i mogućnostima i izazovima izrade sopstvene foto-knjige održaće se drugog dana sajma.

Paralelno sa trendom masovne digitalne produkcije i konzumiranja fotografije na ekranu, u poslednjoj dekadi je procvetalo tržište fotografskih knjiga, naročito bibliofilskog izdanja. Često ručno izrađene, u malim tiražima i specijalno opremljene, foto-knjige su postale idealno sredstvo izražavanja mnogih, a u isto vreme i vrlo tražen kolekcionarski objekat.

Predavanje će obuhvatiti pojam foto-knjige, prezentaciju odabranih primera i kratak pregled procesa pravljenja sopstvene knjige.

Takođe  “Ad-hoc biblioteka foto-knjiga” biće otvorena celog dana. Iz  privatnih kolekcija autora i prijatelja projekta, na licu mesta će se oformiti  biblioteka fotografskih monografija, koje će svim posetiocima biti na raspolaganju.

Za razliku od ostalih vizuelnih umetnosti, u kojima monografija služi da se reprodukcije dela predstave i time delimično prevaziđe problem malobrojnosti originala, u fotografiji je ona vrlo često sam vrhunac rada jednog umetnika. To je čini, naročito u sredini siromašnoj kvalitetnim i relevantnim izložbama, kakva je Srbija, neizostavnim, ali nažalost nepostojećim osloncem za formiranje fotografa.

U Beogradu, i pored sve šireg interesovanja javnosti za fotografiju, ne postoji javnosti dostupna biblioteka snabdevena značajnim delima fotografske umetnosti u formi monografija. Projekat „Ad-hoc Biblioteka foto-monografija“ je pokušaj da se demonstrira koliko bi takva biblioteka značila gradu i ljudima zainteresovanim za fotografiju u njemu. Dugoročni cilj ovog projekta je da, ukazujući na nedostatak ove biblioteke, pokuša da pribavi podršku i sredstva za njeno formiranje.

Bazar u organizaciji Remont-a, održaće se trećeg dana sajma, a tada će biti moguće  pregledati foto opuse nekih od naših etabliranih savremenih umetnika i mogu se odabrati i pazariti fotografije po vrlo povoljnim cenama (od 100 do par hiljada dinara).

Prvi Foto bazar organizovan je 31. marta ove godine i naišao je na odličan odziv među beogradskom publikom. Svako ko je tog dana svratio u Remont nije izašao praznih ruku!
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Pozivamo vas na foto sajam”


« Trendi plisir

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook