Posna pita s jabukama

dana Jan27 2012

Miris jabuka i cimeta ima moć da razgali mnoge od nas. Nekada je vikend bio rezervisan za porodični ručak, veselu atmosferu i razgovor ukućana na razne teme. Danas, malo je nas koji možemo sebi priuštiti ovakve trenutke. Ako smo dovoljno srećni da imamo posao, onda na poslu izgaramo i sve nam manje vremena ostaje kako bismo ga posvetili najvoljenijima… Jedna od stvari koje čine toplu, porodičnu, atmosferu jeste i pita sa jabukama.

Verujem, da svako od Vas ima svoju verziju pripreme ove pite. Ne želim da Vas učim tome kako napraviti pitu već želim sa Vama da podelim jako lep recept kojim ćete biti zadovoljni. Ova pita je posebna jer zadržava volumen i kada se ohladi tj. prezle i čvrsto motanje čine da bude kompaktna, za razliku od nekih koje su jako ukusne ali me razočaraju izgledom kada se ohlade… Prijatno!

250 g kora za pite
100 g prezli
100 g šećera
¾ kafene kašike ekstr. vanile
¼ kafene kašike cimeta u prahu
50 ml ulja
300 g izrendanih jabuka
80 ml kisele vode + 10 ml ulja } za premazivanje kora
20 ml kisele vode
prah-šećer

Priprema:

Dobro promešati prezle, šećer, ekstr. vanile i cimet. U smesu usuti ulje (50 ml) i dobro izmešati da se dobije fina, rastresita, smesa. Očistiti i izrednati jabuke. Oko 4 komada srednje veličine sasvim je dovoljno. Sjediniti 10 ml ulja i 80 ml kisele vode, za premaz. Kore slagati tako da šira strana bude donja ivica tj. do Vas. Razdvojiti kore ukoliko su slepljene i krenuti sa pripremom na sledeći način:

Prvu koru potpuno premazati k. vodom i uljem, i na to naneti prezle (oko 3-4 supene kašike), takođe po čitavoj površini. Drugu koru potpuno premazati (kao i prvu), pa do polovine kore naneti prezle i ravnomerno posuti izrendane jabuke. Presaviti bočne ivice ka unutra (za 1 cm), premazati kiselom vodom, kako bi se što bolje uvila rolnica, i zarolati koru počevši od sebe. Kore rolati što uže, kako bi bile dobro popunjene filom i zadržale na volumenu. Postupakponavljati dok ima materijala. Od navedenih mera dobije se 3 rolne. U podmazan pleh ređati rolne,pa svaku zaseći makazama u dubinu, na 4-5 mesta. Ovako se pita vrlo lepo ispeče, a i praktično je iz razloga što se neće lomiti pri konačnom sečenju. Rolne premazati sa kiselom vodom (20 ml) i peći u ugrejanoj rerni, na 180º C 15-20 minuta tj. dok ne porumeni. Vrlo malo otvoriti vrata pećnice i ostaviti da se pita prohladi, 10-ak minuta. Hladnu pituseći na onim mestima gde su makazama načinjeni zaseci, posuti prah-šećerom i služiti.


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Posna pita s jabukama”


« Elie Saab Couture

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook