Pogačice s’ čvarcima

dana Nov22 2011

Dok nam se zima polako ali sigurno približava setih se jednog recepta koji može odlično poslužiti baš u hladnim danima.

Peciva, uvek dobrodošla, kakvo je ovo zahtevaju truda ali i bogato nagrađuju svojim ukusom. Uz ovakve recepte ponekad odlutam i u prošlost, amišljajući kako su žene nekada davno bile domišljate i spretne da iskoriste svaki od sastojaka koji im se u kući zatekne. Zato, ako u hladnim danima volite da uživate uz ovakve zalogaje, pogačice će biti pravi zalogaj za Vas.

1 kg belog brašna
2 jaja
250 ml kiselog mleka
30 g kvasca
4 dl mleka
600-700 g čvaraka
soli i bibera prema ukusu
1 jaje za premazivanje

Priprema:
U mlakom mleku rastopiti kvasac sa šećerom, te ostaviti da naraste. Od brašna jaja, soli, kiselog mleka, mleka i kvasca zamesiti fino testo. Prekriti krpom i ostaviti da naraste.  Čvarke samleti, posoliti i pobiberiti po želji. Kada je testo naraslo, premesiti ga i rastanjiti oklagijom na 2 cm debljine, posuti čvarcima i preklopiti kao knjigu (levu polovinu testa preklopiti do polovine, zatim desnu polovinu preklopiti preko leve polovine, a zatim to učiniti i sa gornjom i donjom stranom, istovetno). Pripremljeno testo prekriti pamučnom krpom i ostaviti da nadođe oko 30 minuta, a zatim ga razvući i ponoviti postupak preklapanja.Ostaviti prekriveno testo da omara oko 30 minuta i sve ovo ponoviti još dva puta. Testo rastanjiti oklagijom na 3 cm debljine i pomoću rakijske čašice (ili modlice po želji) vaditi pogačice. Pogačice slagati na pleh i ostaviti da omaraju oko 15 minuta, zatim premazati umućenim jajetom i peći u ugrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne dobiju zlatno-žutu boju.

Napomena: Ove pogačice znaju sutradan biti tvrde k’o kamen, ali ne dajte da Vas to pređe – poslažite pogačice na pleh i zagrejte ih stavljajući ih u hladnu rernu na 80-100 stepeni C. Posle 15-ak minuta biće k’0 nove:)


Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Pogačice s’ čvarcima”


« Prada cipele za proleće i leto 2012.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook