Dok nam se zima polako ali sigurno približava setih se jednog recepta koji može odlično poslužiti baš u hladnim danima.
Peciva, uvek dobrodošla, kakvo je ovo zahtevaju truda ali i bogato nagrađuju svojim ukusom. Uz ovakve recepte ponekad odlutam i u prošlost, amišljajući kako su žene nekada davno bile domišljate i spretne da iskoriste svaki od sastojaka koji im se u kući zatekne. Zato, ako u hladnim danima volite da uživate uz ovakve zalogaje, pogačice će biti pravi zalogaj za Vas.
1 kg belog brašna
2 jaja
250 ml kiselog mleka
30 g kvasca
4 dl mleka
600-700 g čvaraka
soli i bibera prema ukusu
1 jaje za premazivanje
Priprema:
U mlakom mleku rastopiti kvasac sa šećerom, te ostaviti da naraste. Od brašna jaja, soli, kiselog mleka, mleka i kvasca zamesiti fino testo. Prekriti krpom i ostaviti da naraste. Čvarke samleti, posoliti i pobiberiti po želji. Kada je testo naraslo, premesiti ga i rastanjiti oklagijom na 2 cm debljine, posuti čvarcima i preklopiti kao knjigu (levu polovinu testa preklopiti do polovine, zatim desnu polovinu preklopiti preko leve polovine, a zatim to učiniti i sa gornjom i donjom stranom, istovetno). Pripremljeno testo prekriti pamučnom krpom i ostaviti da nadođe oko 30 minuta, a zatim ga razvući i ponoviti postupak preklapanja.Ostaviti prekriveno testo da omara oko 30 minuta i sve ovo ponoviti još dva puta. Testo rastanjiti oklagijom na 3 cm debljine i pomoću rakijske čašice (ili modlice po želji) vaditi pogačice. Pogačice slagati na pleh i ostaviti da omaraju oko 15 minuta, zatim premazati umućenim jajetom i peći u ugrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne dobiju zlatno-žutu boju.
Napomena: Ove pogačice znaju sutradan biti tvrde k’o kamen, ali ne dajte da Vas to pređe – poslažite pogačice na pleh i zagrejte ih stavljajući ih u hladnu rernu na 80-100 stepeni C. Posle 15-ak minuta biće k’0 nove:)
Bez komentara, Comment ili Ping
Odgovori na “Pogačice s’ čvarcima”