Počinje Peti ArtLink festival

dana Sep21 2018

Peti ArtLink festival mladih talenata, pod sloganom „U ritmu klasike“ biće svečano otvoren manifestacijom „Noć klavira“, u nedelju, 23. septembra 2018. godine, u 20h, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Na manifestaciji „Noć klavira“ koncerte će održati francuski pijanisti Mišel Dalberto i Žan Pol Gasparian.  Dvojica pijanista predstaviće se svojim solističkim programima, ali će svirati i dela za dva klavira i četvororučno. Program: Debisi, Fore, Šopen, Frak, Ravel.

Manifestacijom „Noć klavira“ biće obeležena dva značajna jubileja: Mišel Dalberto će svoj program posvetiti delima nastalim u vreme Prvog svetskog rata, što će ujedno biti i omaž Klodu Debisiju povodom stogodišnjice od smrti velikog kompozitora. Suorganizator događaja je Francuski institut u Srbiji, a koncertom će biti obeležena stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata i francusko – srpskog savezništva. Manifestaciju „Noć klavira“ podržala je Ambasada Republike Francuske u Beogradu. Ulaznice za ovaj događaj mogu se kupiti na prodajnim mestima Eventima i na Blagajni Kolarca.

Mišel Dalberto je jedan od najznačajnijih muzičkih umetnika u Francuskoj danas. Rođen je u Parizu u nemuzičkoj porodici. Časove klavira počeo je da pohađa već sa tri i po godine. Sa 12 godina, upoznao jea Vladu Perlemutera (omiljenog učenika Alfreda Kortoa) i ušao u njegovu klasu na Pariskom konzervatorijumu 1969. godine, gde je završio studije u trajanju od devet godina. Nagradu na mađunarodnom pijanističkom takmičenju „Klara Haskil“ prvi put je osvojio 1975. godine. Tri godine kasnije osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Lidsu. Od 1990. do 2005. godine bio je umetnički savetnik na Festivalu umetničke akademije u Burg-Sent-Maurisu, u Savoji. Od 1991. do 2009. godine bio je predsednik žirija internacionalnog pijanističkog takmičenja „Klara Haskil“. U maju 2011. izabraan je za profesora na Pariskom konzervatorijumu. Nosilac je Ordena zasluga u rangu viteza Vlade Republike Francuske, od 1996. godine.

Žan Pol Gasparian, jedna od najvećih zvezda u usponu na francuskoj i evropskoj muzičkoj sceni, Stenvejev umetnik, jedan od deset najperspektivnijih mladih pijanista svoje generacije po oceni renomiranog časopisa “Classica”. Rođen je u Parizu 1995. godine, studirao je na Nacionalnom konzervatoriju u Parizu kod Olivijea Gardona, Žaka Ruviera, Mišela Berofa, Laurenta Kabasa, Kler Desert i Mišela Dalbertoa. Pohađao je međunarodne majstorske kurseve klavira Pavela Gililova, Eliso Virsaladze i Tatjane Zelikman. Izabran je za „Verbier Akademiju“ 2014. godine. Laureat Akademije iz Salcburga postao je 2010. godine. Septembra 2017. godine počeo je da studira na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu, kod prof. Vanese Latarš. Pobednik evropskog takmičenja u Bremenu 2014. godine, laureat na mnogim drugim takmičenjima: „Hoze Iturbi“, „Lion“, „Hastings“, Konkurs za koncert Tel-Hai 2012, „Geza Anda“, Fondacije „Čifra“ i Fondacije „Rajnsko zlato“. Dobitnik 1. nagrade za filozofiju na konkursu „General des Liceens de France“ 2013. godine. Nastupao je sa Nacionalnim orkestrom Francuske, Filharmonijom iz Bremena, Filharmonijom „Robert Šuman“,  „Musik kolegium Vintertur“,  Orkestrom opere iz Ruana, Orkestrom Normandije, Velikim republičkim orkestrom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Simfonijskim orkestrom Mursije, Simfonijskim orkestrom Valensije, Simfonijskim orkestrom Kaena, Orkestrom Alijanse, Orkestrom „Ostinata“.

Na repertoaru je svirao koncerte Mocarta, Betovena, Šopena, Lista, Mendelsona, Sen-Sansa, Rahmanjinova i Geršhvina. Održao je recitale na važnim festivalima u Francuskoj i širom Evrope. Nastupao je u Mocarteumu u Salcburgu, Kolarčevoj zadužbini  u Beogradu, Muzeju umetnosti u Tel Avivu, „Luj Viton Fondaciji“,Sali „Korto“ i Sali „Gavo“ u Parizu…
Od septembra 2016. godine je umetnik u rezidenciji Fondacije „Singer-Polinjak“ u Parizu, zajedno sa Šuiki Okadom i Gotjeom Brutinom, sa kojima je osnovao „Cantor Trio“. Podržava ga „Safran“ fondacija za muziku. Časopis “Pianiste” ove godine mu je posvetio veliki portret
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Počinje Peti ArtLink festival”


« Opera i teatar Madlenianum započinje novu sezonu

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook