Počasno Srce Sarajeva: Oliver Stone

dana Aug8 2017

Sarajevo Film Festival, koji će se trajati od 11. do 18. avgusta, imaće tu čast da u programu “Posvećeno” ugosti istaknutog reditelja Olivera Stonea, kojem će u okviru 23. izdanja Festivala biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Višestruki dobitnik nagrade Oscar Američke filmske akademije, Oliver Stone napisao je i režirao preko 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najuticajnijih, kultnih naslova koji su obeležili protekle decenije. Stone je u nekim od svojih filmova u potpunosti odbacio konvencije mitskog žanra, a u tom se kontekstu prvenstveno pominje VOD SMRTI (1986.), inače prvi film iz njegovog vijetnamskog triptiha, te filmovi ROĐEN 4. JULA (1989.), JFK (1991.), ROĐENI UBOJICE (1994.), NIXON (1995.), kao i satirični filmski portret bivšeg američkog predsjednika Georga W. Busha W (2008.) i dokudrama o životu američkog zviždača Edwarda Snowdena SNOWDEN (2016.).

Njegovi su filmovi osvajali pažnju brojne, međunarodne publike i imali su značajan kulturni uticaj. Među takvim filmovima se ističu oštra filmska kritika američkog angažmana u Centralnoj Americi SALVADOR (1985), kritički prikaz američkog korporativnog kapitalizma WALL STREET (1987.), istinita priča o dve od samo 20 osoba koje su preživele teroristički napad u Njujorku 11. septembra 2001. WORLD TRADE CENTER, te poetski omaž šezdesetim godinama prošloga veka i ekstatičnoj muzici Jima Morrisona THE DOORS (1991.).

 

Rođen je 15. septembra 1946. u Njujorku, a 1965. je napisao „San jednog deteta“, autobiografski roman o vlastitoj mladosti, objavljen u izdanju St.Martin’s Pressa 1997. Služio je američku vojsku i kao pripadnik pešadije se 1967. i 1968. borio u Vijetnamu za šta je odlikovan Bronzanom zvezdom i Purpurnim srcem sa hrastovim lišćem. Po povratku iz Vijetnama je nastavio studije na Filmskoj školi Univerziteta u Njujorku gde je diplomirao 1971. Radio je na poslovima održavanja palube na brodovima američke trgovačke mornarice, te kao vozač taksija u Njujorku, reklamni prodavač, asistent produkcije i kurir.


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: događaji, lifestyle, najnovije vesti | tagovi: ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Počasno Srce Sarajeva: Oliver Stone”


« Manila Grace novitet u ponudi Fashion&Friends

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook