Perece

dana May5 2011

Jedan od onih recepata bez kojih se ne može zamisliti ni jedna sveska sa receptima. Doduše, neki imaju već ozbiljniju arhivu, te se ovim putem izvinjavam ukoliko sam svojim nepromišljenim rečima oduzela od značaja istim. Ove večne „grickalice“ dobrodođu ukoliko imate nenajavljeno društvo ili se spremate da pogledate omiljeni film a nedostaju vam „slane zanimacije“.

Recept daje divne, mekane a u isto vreme hrskave perece, koje će Vaš dom oplemeniti divnim mirisom.

Kako ćete ih oblikovati dajte mašti na volju. Rrecept nije komplikovan i možete se divno zabaviti uz ove male, slane zanimacije.

Receptura i način pripreme: 400 g brašna, 200 g margarina, 1 supena kašika masti, 1 prašak za pecivo, 2 kašikice soli, 200 g sira, 2 jaja, po potrebi vode, susam, kim.

Margarin, sobne temperature, pomešati sa masti i u to dodati brašno, prašak za pecivo, jedno jaje, so, sir i vodu, koliko da se zamesi testo. Ostaviti da odstoji 30-60 minuta, zavisi koliko vremena imate. Što duže stoji, to je bolje. Zatim, razvaljati testo na debljinu prsta i premazati sa umućenim jajetom, izrezati na željene oblike, posuti susamom ili kimom i peći u plehu, obloženom pek-papirom, na temeperaturi od 220 stepeni C, dok ne dobije zlatno-žutu boju. Prethodno ugrejati rernu.

Nataša Vitezović
je zaljubljenik u kulinarstvo. Spontana i samostalna u svom kulinarskom izražavanju, još u detinjstvu imala je dara da napravi dobru gibanicu ili da ukućane iznenadi prijatnim desertom. Nepredvidivi obrti događaju se u njenoj kuhinji. Ne podnosi da baca hranu i zato su njeni recepti istiniti tj. neće biti drugačije od onoga što je navela u receptu. Voli tradicionalna jela i njihovu vrednost sagledava kroz više kriterijuma koje su morala da ispune, ali nikad ne okreće glavu od savremenih recepata. Naročito voli indijsku kuhinju, a ljubav koju gaji prema začinima upravo je potekla iz spoznaje ove kuhinje. Obožava da putuje i sa putovanja uvek donese neke nove specijalitete, koji se odomaće u njenom kulinarskom opusu. coolinarija | na twitter-u | facebook-u | tema: bon appetit | tagovi:



Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Perece”


« Upoznajte Rafael Gualacija

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook