Pejzažna arhitektura – zaboravljena umetnost

dana Nov12 2013

Prilikom pomene umetnosti, setimo se raznih njenih grana – muzika, slikarstvo, skulptura, poezija, pozorišna umetnost, fotografija, arhitektura…ali, retko kome od nas uopšte i padne na pamet jedan njen vid, koji je, za razliku od ostalih neizbežno i neminovno pristutan u našoj svakodnevnici, prilikom svakog našeg izlaska napolje. Retko ko od nas se seti pejzažne arhitekture, kao jedne od grana umetnosti. A, i u ostalom, koliko uopšte znamo o istoj, koliko smo upućeni u njen nastanak i razvoj?

Još se u drevnom Egiptu pominju određeni zeleni gajevi ispred svetilišta kao jedan od prvih poznatih primera vrtne umenosti, u Mesopotamiiji se javljaju čuveni Semiramidini viseći vrtovi, antička Grčka uvodi i utilitarnost pored dekorativnosti u ovu umetnost- pored uživanja, vrtovi služe za učenje i vežbanje, kao što je bio slučaj sa Platonovom akademijom, dok u starom Rimu, pored Hadrijanovih u Tivoliju i ostalih manje ponznatih vladarskih vrtova, oni postaju i sastavni deo kuća- takozvani atrijumi.

Preko nadaleko poznatih kineskih i japanskih, mračnih,, srednjevekovnih, skoro isključivo manastirkih vrtova, renesansnih italijanskih, poput onih smeštenih u okviru bogataških vila d’ Este, Rottonda, Lante, baroknih italijanskih stižemo i do najpoznatijih francuskih vrthih umetničkih ostvarenja, takođe sastavnih delova  poznatih dvoraca- Fontainebleau, Chanilly, Villandry, kao i do impozantnih dela Le Notra, gde spada  i najpoznatiji medju njima- Versaj.

Njegove kolosalne razmere i do tada još neviđeni stil utiču na razvoj i nastanak mnogobrojnih, danas popularnih turističkih atrakcija u ostatku Evrope- u Engleskoj to je Hampton court,  Herrenhausen-a u Nemačkoj, Schonbrun-a u Austirji, u Holandiji Het Loo-a i na kraju Peterhofa u Rusiji.

Nakon dugogodišnjeg imitiranja francuskog stila, u Kraljevstvu se javlja takozvani engleski stil, koji potiskuje dosadašnje vešto korišćene pravilne geometrijske oblike i zamenjuje ih prirodnim. Medju najpoznatijim pejzažnim arhitektama koji su primenjivali ovaj stil su William Kent, Lancelot ,, Capability“ Brown i William Chambers, a neka od njihovih ostvarenja su Stowe i Belnheim Palace. Moderan vrt se javlja u novojim vremenima, cije nam primere daju dela Gertrude Jakyll, Thomas Church i Roberto Brule Max.

Međutim, ovo su samo segmenti pejzažne arhitekture oslikani u znamenitim vrtovima, ali to nije jedina oblast kojom se ova profesija bavi. Danas se , pre svega, bavi pitanjem očuvanja, održavanja i unapređenja životne sredine( smanjivanjem zagađujućih materija u vazduhu, smanjenjem zagađenja bukom, uštedom energije i vode), poboljšanjem kavaliteta životne sredine, kao i njegovim izgledom. Svaka staza u parku, dečija ljuljaška, otvorena teretana, drovoredi u bulevarima, fontane, klupe, kante za smeće, zeleni zidovi i krovovi, retenzije, sve te sitnice koje svaki dan konzumiramo, ne obraćajući pažnju na njih, jer se podrazumevaju – to je pejzažna arhitektura. I svaki taj neprimetni detalj nije tu slučajno, postavljen je baš na tom mestu sa odredjenom namenom i namerom, kako bi nama svaki dan bio ugodniji i kvalitetniji. I, posle toga se zapitajte, zašto je izopštavamo iz vida umetnosti, kada je upotrebljavamo možda čak više i od muzike?

 Photo credit: www.concertvienna.com

www.tumblr.com
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Pejzažna arhitektura – zaboravljena umetnost”


« Beauty weekend u Mostaru

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook