Pariz s ljubavlju

dana Nov21 2013

Grad ljubavi, svetlosti, mode, umetnosti, najdelikatnijih vina i sireva, samo su neki od sinonima koji nas vezuju za ovaj grad na reci Seni, čija lepota, kultura i tradicija je bila oduvek inspiracija mnogih umetnika, pisaca, glumaca i reditelja. Njegova zavodljivost i raznolikost, od arhitekture do sofisticiranih manira običnih ljudi je toliko očigledna, da jednom kada kročite na njegovo tlo, nemoguće je a ne zaljubiti se u Pariz.

Ljubav na prvi pogled ili ona koja se dogodi stihijski, svakako je zagarantovana. Čari njegovih širokih bulevara, avenije Šam Zelizea, katedrale Nort Dam, Trijumfalne kapije, Luvra, Ajfelove kule, dovode i vraćaju svakodnevno na milione posetioca iz celog sveta, koji se dive gradu čija se svetlost nikada ne gasi.

Tour Eiffel

Kula kao jedan od simbola Pariza i Francuske sagrađena je 1839. godine, a ime je dobila po arhitekti koji ju je projektovao, Gustavu Ajfelu. Izgrađena kao eksponat za izložbu prilikom proslave sto godina od Francuske revolucije, tadašnjem stanovništvu Pariza njena veličina je više smetala nego godila, dok danas ona važi za jedan od najvećih remek dela. Do njenog vrha visine od 300 metara, može se stići uz pomoć 1665 stepenika ili lifta. A kada se jednom stigne do vrha, panorama grada zaustaviće svačiji dah. Za kratak predah, posle obilaska Ajfelove kule preporučuje se vožnja panoramskim brodićem i romantično razgledanje grada iz perpsektive reke Sene.

Montmartre

Francuska prestonica može se pohvaliti prelepim monumentalnim građevinama, a neke od najznačajnijih jesu katedrala Notre Dame, božanstvena lepotica gotike, zatim kapela Sen Šapel na ostrvu Site, kao i crkva Sacre Coeur, u čijem parku je sniman popularni film “Čudesna sudbina Amelije Pulen”. Ova crkva se nalazi na brdu Monmart, koji baca predivan pogled na grad. Inače, kraj grada poznatiji kao Monmart nekada je bio poznat umetnički i boemski centar, a i danas je čuven po brojinim bordelima i noćnom klubu kabareu Mulen ružu koji je bio inspiracija za poznati film. U svakom slučaju, jedna od omiljenih destinacija mnogih turista željnih dobrog provoda.

S druge strane, za sve one koji uživaju u dugim šetnjama. Jelisejska polja (Šam Zelize) kao najšira avenija u Parizu su idealna preporuka. Važno obeležje Pariza prostire se od trga Konkord do trga Šarla de Gola gde se nalazi takozvana Trijumfalna kapija. Trg Konkord važi za najveći trg Pariza koji krasi 8 ženskih statua a koje predstavljaju 8 francuskih gradova: Marsej, Bordo, Lil, Nant, Brest, Ruan, Lion i Strazbur.

Champs-Élysée

Takođe, grad Coco Chanel, idealna je destinacija i za sve ljubitelje mode i dobrog šopinga. Ovaj kraj grada pravi je raj u kojem se prepliću glamur, kič i dobar ukus. Na svakom koraku naići ćete na stilizovane Parižanke, zatim na red Japanaca ispred radnje Luj Vitona, kao i na veliki broj turista Istočne Evrope u potrazi za sniženjima.

Za kratak predah, preporuka je neki od romantičnih pariskih lokala u kojem se pije dobro vino i jede najfiniji sir. Svakako, francuski baget i njegove varijante se preporučuju uz put.

Paris street fashion

A kada govorimo o Parizu kao prestonici umetnosti, nemoguće je ne posetiti jedan od najvažnijih muzeja u svetu, Luvr u kojem boravi misteriozna Mona Liza, Leonarda da Vinčija. Ova slika zaštićena je posebnim neprobojnim staklom. Drugi poznati muzej jeste Muzej Orsej, relativno nov za pariske standarde, a najpoznatiji je po delima Monea, Manea i Kurbeta. A ako želite da doživite barem delić francuske aristokratije, poseta Versajskoj palati, na dvadesetak kilometara udaljenosti od Praiza, je nešto što ne biste smeli da propustite. Rezidenciija Luja XIV, Luja XV i Luja XVI prostire se na 11 hektara površine i okružena je prelepim parkovima, baštama, fontanama, jezerom. Unutrašnjost dvorca koji krasi na stotine prostorija, dvorana i umetnina predstavlja neopisivi spektakularni prizor. Najznačajnija dvorana u dvorcu jeste galerija ogledala duga 75 metara i široka 10 metara, u njoj je 1919. godine potpisan Versajski ugovor kada je završen Prvi svetski rat.

Ako pak imate potrebu da se vratite na trenutak u svet mašte i upoznate Volta Diznija, potrebno je da uhvatite pravu liniju metroa koja će vas odvesti pravo u Diznilend. A tamo vas očekuje svi oni junaci sa kojima smo odrasli.

Disneyland

Za celokupan užitak ovog magičnog grada potrebno je najmanje provesti jedan vikend u njemu dok je idealna solucija paket aranžman od pet ili sedam dana. U moru ponuda, vaš boravak možete organizovati i sami birajući da li ćete putovati avionom, autobusom ili sopstvenim vozilom. S obzirom na budžet, smeštaj takođe možete rezervisati sami i boraviti u nekom od predivnih hotela, hostela ili bed&breakfast apartmana. U svakom slučaju, šta god izabrali, nećete se razočarati, jer jednom kada budete videli Pariz uvek ćete mu se vraćati.

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Pariz s ljubavlju”


« Belgrade Alternative Fashion Event vol.3

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook