Otvoren deseti jubilarni Kondenz festival

dana Oct23 2017

Deseti “Zlatni Kondenz”, koji ove godine obeležava značajan festivalski jubilej, otvoren je u petak u Bitef teatru, plesnom predstavom “Scrape” Jovane Rakić, i trajaće do 25. oktobra. U okviru festivalskog programa koji organizuje Stanica – Servis za savremeni ples, u više prostora u Beogradu (Magacin u Kraljevića Marka, Bitef teatar, Centar za kulturnu dekontaminaciju) publika će moći besplatno da pogleda šest performansa.

Kao uvod u Kondenz festival održan prvi dan međunarodnog skupa “Nomad Dance Advocates” koji se bavi zagovaranjem bolje pozicije plesa u Srbiji i regionu, a koji je okupio više desetina međunarodnih i domaćih stručnjaka, među kojima i zvaničnike Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Austrije, Francuske, Švedske i drugih zemalja.

Druge večeri festivala, u subotu, 21. oktobra u 20 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju, na programu je bila svetska premijera performansa “Thundesrstruck” švedske autorke Stine Nyberg, koji polazi od fenomena genija i čudaka kakav je bio Nikola Tesla, da bi propitala poziciju žene u nauci i umetnosti. U predstavi, autorka “pleše” sa Teslinim kalemom proizvodeći “električni performans”. Nakon Beograda, performans će krajem oktobra biti izveden i u Stokholmu u MDTu, a zatim kreće na svetsku turneju.

Performans “Thunderstruck” polazi od devetnaestovekovnog fenomena putujućih predstava o struji. U vreme kada je struja još uvek bila naučni novitet, na ovakvim predstavama prikazivana je kao magija. “Thunderstruck” je feministički pristup performansu sa Teslinim kalemom. Polazi od interesa za koreografiju pokreta, zvuka i objekta postavljenih na jednakim osnovama – gde oba izvođača, svetlo, tehnika i zvuk nastupaju kao glavni protagonisti. Ovaj performans stvara alternativu postojećim mačo-spektakularnim nastupima sa Teslinim kalemom, spajajući tehničke inovacije sa dugotrajnim istraživanjem o nauci i magiji. “Thunderstruck” se vraća u vreme kada su umetnik i naučnik verovali u mogućnost transformacije sila prirode u sile koje pokreću društvo, koristivši prirodnu energiju za stvaranje gotovo magičnih naprava. Predstava daje i jasan uvid u rodno uređenu istoriju struje, kult genija i potencijal magije.

Performans je nastao nakon kroz istraživanje sa arhivistkinjom Sandrom Linel (Linnell) u jesen 2016. godine, a zatim kroz rad u Beogradu, u Staničinom rezidencijalnom programu StationOne maja 2017. godine. Stanica je koproducent predstave, uz MDT iz Stokhholma, a uz lokalnu podršku Centra za promociju nauke.

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Otvoren deseti jubilarni Kondenz festival”


« Širi spisak reprezentacije Srbije za prvi „prozor“ kvalifikacija za SP 2019.

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook