Otvoren 10. Beogradski festival igre

dana Apr7 2013

U prepunom Centru Sava,  05. aprila 2013. godine nastupom kanadske trupe Balet Jazz Montreal svečano je otvoren jubilarni 10. po redu Beogradski festival igre.

Druga najveća i najstarija plesna trupa iz Kanade, po prvi put je gostovala u Srbiji. Trinaest plesača koliko je stiglo u Beograd oduševilo je ljubitelje plesa svojom ekplozivnom postavkom.

Dolazak trupe Balet Jazz Montreal podudarilo se s njihovim obeležavanjem 40. godina uspešnog rada i 10. godišnjicom Beogradskog festivala igre. Publika u prepunom Centru Sava imala je prilike da vidi tri koreografije koje su potpisali koreografi Anabel Lopez Očoa, Kajetano Soto i Ven Vei Vang.

U fuziji modernog plesa, klasičnog baleta i street plesa plesači su nam dočarali gradski život, virtuelni svet komjuterskih igrica, svetla i zvuke noći u megalopolisima.

Balet Jazz Montreal

Jubilarni deseti po redu Beogradski festival igre trajaće do 19. aprila 2013. godine i do tada svi ljubitelji plesa imaće priliku da vide plesne trupe iz celog sveta.

Mi vam skrećemo pažnju na samo neka od mnogobrojnih izvođenja koja po našem mišljenju su “must see” ovogodišnjeg festivala igre.

9. april u 20h | Pozorište na Terazijama    

Belgijska trupa Peeping Tom, oduševila je publiku festivala pre tri godine, sa postavkom Ulica Vanderbranden 32. Ovacije koje su poneli iz Beograda, vraćaju ih (ovoga puta) na scenu Pozorišta na Terazijama, sa novim komadom, (ponovo) čudnog naslova – Izdaje se!  Koreografski dvojac, Gabrijela Karizo i Frenk Šartije osmislio je koreografiju koja okleva između akrobatike i vokabulara koji stavlja pokret u službu priče… Minuti u kojima treba uživati u potpunoj apsurdnosti, humoru i zaprepašćujućim slikama koje pokreću maštu. Zato, molim Vas, počastite sebe ovom predstavom, jer ona donosi sat čistog zadovoljstva!“ (The Times)

12. april u 20h | Sava Centar    

Jedna od najstrijih i najboljih evropskih baletskih kompanija, koju od nedavno predvodi legendrni igrač Manuel Legri, Državni balet bečke Opere (Wiener StaatsBallett) gostuje po prvi put u Srbiji.

Za dva naslova, koje potpisuju poznati koreografi Patrik de Bana i Dejvid Dovson, nastup u Centru Sava će biti apsolutna premijera, nakon pretpremijernog izvođenja na sceni matične kuće. Iste večeri, beogradska publika uživaće u komadu Jiržija Bubiničeka, ali i upoznati rad najznačajnijeg finskog savremenog plesnog kretora, Jorma Ila.  

 

Wiener  Staats Ballett

14. april u 20h | Opera Madlenianum     

Kreativni osvrt na ekonomsku i ekološku krizu s početka XXI veka, koji pokušava da pruži definiciju duhovne snage u potrazi za individualnim ili zajedničkim izlaskom iz tame. Ogoljena bina, izazovna površina i masivan muziči okvir. Ljudi koji se sapliću, kotrljaju, padaju, puze i ruše na nesigurnom terenu. Izmaglica je predstava koja se tri puta vraćala na scenu londonskog Sadlers Velsa. U koreografiji po mnogima najznačjnije predstavnice kineske savremene igre Vang Juan Juan, gledamo Pekinški plesni teatar,  koji po prvi put gostuje u regionu.

Pekinški plesni teatar

15. i 16. april u 20h| Beogradsko dramsko pozorište   

Dve večeri zaredom na programu je predstava koja se vraća na repertoar švajcarske kompnije Alias na zahtev publike Beogradskog festivala igre i njujorškog Linkoln centra.  Rimejk naslova “Težina sunđera“ nateraće vas na smeh do suza i otkriti jedan uvrnut svet čije se slike nose i rado prizivaju u sećanje, dugo nakon zatvaranja zavese. Šostkovič i igrači koji preplivavaju scenu pod punom ronilačkom opremom u ritmu metronoma, sulude boje i izlomljeni koraci Đulijerma Botelja, brazilskog koreografa sa stalnom adresom u Ženevi. Unatraške ispisna pravilima koja teraju igru našeg vremena od površnosti, i daruju joj  sadržaj“ (Le Temps). 

17. april u 20h| Opera Madlenianum

MaggoDanza je baletska kompanija sa veoma dugom tradicijom. Direkciju firentinskog teatra Maggio Musicale i istoimenog, najstarijeg festivala u Evropi, skoro je preuzeo Zubin Mehta, dok je rukovođenje baletom pripalo Frančesku Ventrilji.

MaggoDanza stiže sa novim čitanjem muzike Stravinskog, kultnim naslovima “Svadba” i “Posvećenje proleća“, posve mladim, a superiornim igračima, i potpisom dvojice koreografa koji su trenutno među najpopularnijim u Evropi – Andonis Fonjadakis i Frančesko Ventrilja.

Više o festivalu i progamu možete da pronađete na internet stranici festivala www.belgradedancefestival.com.


Ana Dodig
je veliki hedonista.Zaljubljenik u film,muziku i ples. Voli proleće,jutarnju kafu a najviše od svega, more! Koliko god se trudila da racionalno ide kroz život, kreativna crta je stalno vuče ka snovima i u visine. Uverena je da uspeh leži u svima nama, samo ako verujemo u sebe! Zato,keep ur head up and heart strong! kafenisanje i ostalo | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti | tagovi: , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Otvoren 10. Beogradski festival igre”


« 33. Perwoll Fashion Week – British day

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook