Osnaživanje i integracija Roma

dana Mar9 2014

CARE International Balkans je u rezidenciji ambasadora Kraljevine Norveške zvanično obeležio završetak uspešno realizovanog projekta „Osnaživanje i integracija Roma” u Srbiji i BiH“. Projekat je finansiralo Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške u ukupnoj vrednosti od 1, 830,231. Zahvaljujući ovom projektu pripadnicima Romske populacije omogućena je podrška u tri ključne komponente: zapošljavanju, obrazovanju i sticanju životnih veština, a sve sa ciljem da poboljša njihov socio-ekonomski status u Šumadijskom regionu u Srbiji i Tuzlanskom Kantonu u Bosni i Hercegovini.

Kroz rad sa Romskom populacijom u oblasti obrazovanja i zapošljavanja, a u okviru ovog izazovnog, zahtevnog, ali i inspirativnog projekta, CARE International, Balkans je omogućio šansu za nastavak školovanja, osnivanje novih preduzetničkih delatnosti i proširenje postojećih biznisa a nosioci grantova su brojni Romi i Romkinje. Projekat je realizovan uz slogan “Nije kasno da kreneš dalje”, a za 4 i po godine koliko je trajao, pokazalo se da je veliki broj Roma i Romkinja izuzetno motivisan da nastavi sa svojim obrazovanjem i poboljša svoj socijalno – ekonomski status, a to su potvrdile i brojke. Od ukupno 1330 korisnika ovog projekta, 400 korisnika ovog projekta dobilo je zvanični sertifikat za uzimanje učešća u poslovnim treninzima, a čak 170 Roma je dobilo i grant za pokretanje sopstvenog biznisa ili proširenje postojećeg. Oko 150 korisnika je završilo osnovnu školu, dok je 100 korisnika dobilo i diplomu srednje stručne spreme.

Sekretarijat Dekade Roma je 2013. godine, u svojoj godišnjoj selekciji projekata, odabrao CARE projekat Osnaživanje i integracija Roma u Srbiji i Bosni i Hercegovini kao primer dobre prakse rada u oblasti osnaživanja romske populacije.

„U Srbiji i regionu, veliki deo stanovništva je marginalizovan i sprečen da aktivno učestvuje u društveno-ekonomskim tokovima, a Romi su bez sumnje jedna od najviše urgoženih socijalnih grupa današnjice. Imajući to u vidu Vlada Norveške je prepoznala potrebu da svoja sredstva usmeri na pružanje podrške upravo ovoj grupaciji u cilju postizanja njihove pune društvene uključenosti, izjavio je Nj.E. Nils Ragnar Kamsvåg“, ambasador Norveške u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.


Nj.E. Nils Ragnar Kamsvag, ambasador Norveške u Srbiji i Crnoj Gori,
Žarko Šunderić, menadžer Tima za socijalnu inkluziju i smanjenje siromaštva,
Dragana Bukvicki, menadžer projekta CARE International, Balkans

Pored prezentacije projektnih rezultata organizovan je i mini sajam preduzetništva na kome su izlagači bile upravo Romkinje, koje su kao rezultat učešća u ovom projektu, osnovale svoja poljoprivredna gazdinstva ili preduzetničke radnje za izradu nakita, raznih rukotvorina i odevnih predmeta. Prisutni gosti mogli su više saznati posmatrajući izložbu fotografija sa projekta pod nazivom “Nije kasno da kreneš dalje”.


Uspešno realizovan trogodišnji projekat Osnaživanje i integracija Roma

Uspešno realizovan trogodišnji projekat Osnaživanje i integracija Roma

CARE International Balkan je međunarodna organizacija koja ima višedecenijsko iskustvo u radu na implementaciji projekata u regionu severozapadnog Balkana. Domen njegovog delovanja je osnaživanje građana i građanki kroz ekonomske programe, programe razvoja civilnog društva i programe izgradnje tolerancije i mira.

 


Dunja Mijailović
je diplomirani ekonomista; voli da crta, šije, dizajnira odeću i prati trendove. Uvek kaže da je lepo pratiti ih ali nikako slepo, postati njen rob, već doprineti da odevna kombinacija ima neki vaš lični pečat. dunjastyle.blogspot.com | na twitter-u | facebook-u | tema: najnovije vesti | tagovi: , , ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Osnaživanje i integracija Roma”


« Tradicionalna Hugo Boss proslava Dana žena

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook