Orijentalni ples – slavite svoje telo

dana Jul15 2012

Rekreacija, kao preduslov dobrog opšteg stanja organizma i atraktivnog fizičkog izgleda, danas se sve značajnije ističe kao socijalni imperativ i jedan je od statusnih simbola kao deo našeg imidža. Stoga, prirodno je da su nam dostupni najrazličitiji vidovi rekreacije, među kojima se poslednje decenije ističe ples. Plesanje nas neiscrpno dopinguje pozitivnom energijom, donekle oblikuje telo, angažuje i razvija kreativnost, donosi samozadovoljstvo kako to samo saznanje i stvaranje mogu.

Photo credits: malabhargava.com

Ovog puta govorimo o orijentalnom plesu. Uvek golicajući maštu zapadnjaka, poslednje decenije postaje izuzetno popularan. Koreni ovog plese datiraju najranije iz 5000 godine p.n.e., na osnovu najstarijeg nađenog egipatskog zapisa. Namenjenog olakšavanju porođaja i veličanju ženskih oblina, kada je ženama zabranjeno da se iskazuju u tom smislu u javnosti, počeli su ga igrati dečaci (čoček, Köçek-mali, mlad). Danas se orijentalnim plesom bave predstavnici oba pola. Pretrpeo je mnogo transformacija. Postoje turski, arapski, libanski, latinoamerički, romski, ali se svetim gralom smatra egipatski stil, originalno raqs sharqi, za koji se, lišenog pokreta koji se u nekim kulturama smatraju eksplicitnim, veruje da je izraz čiste elegancije i sofisticirane mistike u plesu. Danas je jako popularan tribal stil, nastao u SAD 1967 kao težnja za vraćanjem  orijentalnog pleas prakorenima, na osnovu poznatih saznanja i pretpostavki. Popularna varijanta tog pleas je Tribal Fusion, nastala 2000, kao, doslovno fuzija drugih stilova plesa sa orijentalnim plesom.  Aktuelan je i Zumba bellydance, kao jedna od varijanti Zumba fitnesa.

U orijentalnom plesu nema pokreta koji se daju izvesti pomoću lakih pokreta kao trikova kojima se postiže daleko impresivniji vizuelni efekat. S druge strane, iako su pokreti složeni i zahtevaju uporno i ciljano vežbanje, ne radi se o radnjama koje zahtevaju određenu fizičku konstituciju, predispozicije, godine i godine vežbanja dok se ne pomaknemo sa startne linije. Iako ovaj ples ne spade u najlakše zadatke koje bi neko preuzeo na sebe, svakako nema nikakvog kredibilnog razloga mistifikovati ga. Naročito ako se radi o početničkom nivou, bez ambicija da se ova veština apsolvira.

Orijentalni ples će pomoći oblikovanju vašeg struka, bokova, zadnjice, čak i nadlaktica. Međutim, ne treba se nadati spektakularnim rezultatima, jer ipak ne govorimo o kardio vežbama i aerobiku. Reč je o formi sličnijoj pilatesu, ali ne tako efektnoj. Ipak, Zumba bellydance svakako osvetljava obraz, jer učinak ove varijante plesa zaista nije beznačajan. Orijentalni ples Vam može pomoći da smršate, s obzirom da su koreografije  jako zahtevne, s tim što svoj pozitivan učinak u ovom smislu orijantalni ples pre svega duguje energiji kojom nas ispunjava, koliko i svešću o sopstvenoj lepoti I ženstvenosti , čime nas uči da postajemo svesne svog tela, da ga volimo, prihvatamo i uživamo u njemui sopstvenom biću.

Photo credits: www.bhuz.com

Nasuprot na Zapadu, a još više na našim prostorima uvreženom mišljenju, orijentalni ples nije ni egzotični ni erotski ples ( ja najiskrenije nisam sigurna nisu li to zapravo eufemizmi). Iako veliča žensko telo i ženskost, nema nikakvu lascivnu konotaciju. Jednostavno, muškarci vole da vide ženu koja na bilo koji način ističe svoje obline, naročito ako nije odabrala vulgaran varijantu i na to reaguju na različite, očekivane načine. Orijetalni ples nije baš lako učiniti vulgarnim, ali ako se to uspeva sa venčanicom i kolačem, zašto bi orijentalni ples bio izuzetak? Stvar je samo stavu igračice i njene publike, a to je, zaista, krajnje individualno.

Sve je više škola u Srbiji, a dostupni su odlični instruktivni snimci na YouTube. Za trening učitelji najčešće traže samo maramu za kukove karakrerističnog izgleda, koje možete nositi preko helanke I trenerki. Poželjno je samo nositi jači grudnjak, da biste lakše kontrolisali pokrete grudnog koša.

Među najpoznatijim profesionalnim plesačima su Didem Kinali, Sejdi, Amar Gamal, Tito Seif, Randa Kamal, Aleksandar Rašid.  Kod nas se svojim kvalitetom i angažovnjem ističu Enisa Imamović i Aleksandra Politopulos. Od svetski poznatih ličnosti, trbušnim plesom se, što rekreatvno, što malo ozbiljnije, bave Šakira, Bijonse, Kim Kardašian, Rijana, Britni Spirs i mnogi drugi.


Dejana Savić
je student pete godine medicine. Završila je srednju medicinsku, smer zubni tehničar. Piše realistične pripovetke. Bavi se naučnim radom. Iz hobija se bavi čitanjem, crtanjem kreacija, vajanjem figurica od voska i gline, crtanjem, orijentalnim plesom, skupljanjem recepata. Voli te piše i deli sa drugima svoja saznanja i mišljenje. Za nju je lepota način života. Smatra da nema neposrednijeg izraza ljudske kreativnosti od one umetnosti kojom sebe ulepšavaju. | na twitter-u | facebook-u | tema: trendovi | tagovi: ,Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Orijentalni ples – slavite svoje telo”


« Pantalone koje osvajaju na prvi korak

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook