Održana press konferencija povodom drugog Bašta festa

dana Jul1 2015

U restoranu Od usta do usta nedavno je  održana koneferencija za novinare povodom drugog po redu Bašta festa,internacionalnog festivala kratkog igranog filma koji se održava od 2. do 5. jula u Bajinoj Bašti.

Basta fest

Jovan Jelisavčić, glumac i Bajinobaštanin, osnivač festivala uz koleginicu Maju Šušu, podsetio je na značaj ovog festivala za decentralizaciju kulture u Srbiji. On je naglasio da su festival podržali Ministarstvo kulture kao i Opština Bajina Bašta sa svim lokalnim institucijama, pre svega Ustanovom «Kultura» i Sportskoturističkim centrom, ali i da su Bašta festu pomogla i mnoga privatna preduzeća, te naravno pojedinci i prijatelji. Jelisavčić je objasnio kako je prva godina festivala održana u naletu entuzijazma, a da sada već postoje neka veća očekivanja koje tim festival planira u potpunosti da opravda. Maja Šuša, glumica i umetnička direktorka festivala, objasnila je da je ideja za festival spontano nastala još pre nekoliko godina sa željom da se ovaj predivan kraj otvori ka što većem broju posetilaca.

Upravo zbog toga u toku dana za goste i učesnike festivala postoje izleti uprirodu, a uveče su projekcije organizovane pod vedrim nebom. Maja Šuša naglasila je da se u takmičarskom programu nalaze isključivo kratki igrani filmovi, te da je selektor Ognjen Glavonić ove godine od čak 500 pristiglih filmova odabrao 25 – od toga 15 dolaze sa raznih strana planete, a 10 su domaća ostvarenja. U okviru revijalnog programa će na otvaranju biti prikazan kratkifilm «Dvoje» Maše Nešković, dok će Bašta fest zatvoriti projekcija višestruko nagrađivanog domaćeg ostvarenja «Ničije dete» Vuka Ršumovića.

Masa Seničić, Jovan Jelisavčić, Maja Šuša

Maša Seničić, scenaristkinja i koordinatorka radionica,istakla je kako je za nju najveći kvalitet festivala njegova nekonvencionalnost, neposrednost i nonšalancija – u najboljem smislu te reči. Pomenula je i uspešno završenu edukativnu radionicu za učesnike viših razreda osnovnih škola, «Ukratko, kratki film», koju je vodila sa mladim rediteljem Raškom Miljkovićem i na kojoj je snimljen kratkifilm «Odbegli» koji će biti premijerno prikazan na zatvaranju festivala. Darinka Mihajlović, kostimografkinja i koordinatorka radionice «Kutija – prostor za maštanje», rekla je da ova edukativna radionica podstiče likovnost i vizuelni potencijal mladih učesnika, te da ima za cilj da približi deci kako funkcioniše magična kutija, televizor. Konačni dečiji radovi biće izloženi u obliku instalacije na glavnoj ulici.

Hristina Popović

Marko Sopić, reditelj i dobitnik nagrade za najbolji film na prvom Bašta festu, rekao je kako se nada da će ovaj festival dugo živeti jer je njegova energija neverovatna. Kako tvrdi, prošla godina protekla je sjajno, pogotovo zato što je prepun mladih i pozitivnih ljudi, ali i zato što je u pitanju redak kvalitetan i ozbiljan festival kratkometražnog filma u Srbiji. Glumica Hristina Popović, prošlogodišnja članica žirija uz Mladena Đorđevića i Vladimira Blaževskog, rekla je kako je njen glavni utisak o festivalu bio iznenađenje što su ovaj festival pokrenula dva mlada glumca; kako kaže, dobro je znati da postoje mladi ljudi koji su budni i koji su spremni da vešto menjaju svet oko sebe. Na festivalu je, po njenom mišljenju, napravljen odličan spoj povratka prirodi, filma i zabave.

Nikola Ljuca i Darinka Mihajlović

Maja Šuša je najavila ovogodišnji žiri, koji je kako kaže, sačinjen od mladih autora, sa već sada veoma ozbiljnim biografijama, čije vreme tek dolazi. To su Nevio Marasović, reditelj iz Zagreba, Luna Zimić Mijović, glumica iz Sarajeva i Nikola Ljuca, reditelj iz Beograda. Nikola Ljuca je objasnio da mu je neverovatno drago što će ove godine učestvovati na festivalu zbog činjenice da je ovde akcenat na filmovima sa autentičnim i kvalitetnim glumačkim ostvarenjima. Kako kaže, retko se prepoznaje i nagrađuje rad glumca sa rediteljem u svetu kratkometražnog filma i on smatra da je ovo ono što će u budućnosti najviše uticati na pozitivno pozicioniranje Bašta festa. Naime, na festivalu se dodeljuju sledeće nagrade: Zlatna imaginacija (za najbolji film), Zlatna indikacija (za najbolju režiju), Zlatna interpretacija (za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu), kao i Zlatna inspiracija (za najbolji scenario). Osim toga, tu je i ništa manje važna nagradaŽirija mladih u kojem se nalaze srednjoškolci iz Bajine Bašte.
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Održana press konferencija povodom drugog Bašta festa”


« Labello akcija povodom Dana poljubaca

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook