Održan prateći program izložbe Percepcija: Žena po meri društva

dana Oct8 2018

Izložba ‘’Percepcije: Žena po meri društva?’’, koja je prošle nedelje otvorena  u Galeriji Matice srpske, tokom svog trajanja u naredna tri meseca imaće izuzetno bogat prateći program, koji se sastoji od 25 predavanja, razgovora, stručnih tumačenja i tri panel diskusije/tribine. U vikendu za nama, održana su dva stručna vođenja kroz izložbu.

U petak, 5. oktobra, Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, posetiocima je predstavila koncept izložbe i najznačajnija dela na izložbi. Izabrana dela britanskih umetnica zajedno sa radovima srpskih uetnika i umetnica za cilj imaju da podstaknu posetioce da razmisle o vanvremenskoj kategoriji takozvanih ‘’ženskih pitanja’’. Da li i koliko umetnica je poznato javnosti u odnosu na njihove muške kolege? Koji je položaj žena i posebno umetnice u društvu nekada i sada? Kako društvo vidi ženu? Da li rodna ravnopravnost postoji u praksi?

U subotu, 6. oktobra kustoskinja izložbe, Jelena Ognjanović, održala je predavanje na temu ‘’Umetnost mladih britanskih umetnika’’. Ova neformalna grupa umetnika i umetnica nastala je krajem osamdesetih godina u Velikoj Britaniji, koji su tih godina diplomirali na Goldsmit koledžu i Kraljevskom umetničkom koledžu. Danas su umetnici ove grupe između ostalih i svetski poznati Demijen Herst, kao i brojne umetnice čiji su radovi predstavljeni na izložbi ‘’Percepcije: Žena po meri društva?’’, kao što su Sara Lukas, Džilijen Vering, Helen Čedvik ili Abigejl Lejn. Takođe, za najmlađe posetioce realizovane su subotnje kreativne radionice.

British Council i Galerija Matice srpske predstavljaju ovom izložbom publici na jednom mestu umetničko nasleđe Srbije i Velike Britanije. Izložba u Novom Sadu posvećena je ženama koje pomeraju društvo.

 
Bez komentara, Comment ili Ping

Odgovori na “Održan prateći program izložbe Percepcija: Žena po meri društva”


« Otvoren Drugi međunarodni kongres Održiva arhitektura –energetska efikasnost

RSS trendovi

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

RSS revije

  • An error has occurred, which probably means the feed is down. Try again later.

Arhiv

po datumu

po temi

Predlozi

STYLERS predstavlja

Kategorije

STYLERS Facebook